Neurochemistry and Neuroendocrinology Questions
1. The hypothalamus controls the secretion of hormones from the anterior pituitary gland through the use of:
- A. neurotransmitters that are secreted into the bloodstream
- B. neurotransmitters that travel directly from the hypothalamus to pituitary gland
- C. hormones called releasing hormones that are secreted by the hypothalamus
- D. hormones called intermediate hormones that are secreted by the pituitary gland
Show Answer
Correct answer: C
The hypothalamus is connected to the anterior pituitary gland via a network of blood vessels called the hypophyseal portal system. The hypothalamus secretes a releasing hormone into the hypophyseal portal system, and the releasing hormone binds to receptors on anterior pituitary cells, prompting the release of a specific hormone from the anterior pituitary into the bloodstream in response.
2. GABA is often referred to as the main inhibitory neurotransmitter of the brain. Which of the following is a way that GABA, upon binding to a receptor, can reduce the likelihood of a neuron firing an action potential?
- A. GABA causes sodium (Na+) ions to flow out of the cell
- B. GABA causes chloride (Cl-) ions to flow into the cell
- C. GABA causes sodium (Na+) ions to flow into the cell
- D. GABA causes chloride (Cl-) ions to flow out of the cell
Show Answer
Correct answer: B
Upon binding to a receptor, GABA can cause the opening of an ion channel that is permeable to negatively charged chloride (Cl-) ions. When these negatively charged ions flow into the neuron, they cause the neuron to become slightly hyperpolarized. Thus, the neuron is less likely to fire an action potential, and GABA has had an inhibitory effect.
3. Inhibiting the reuptake of a neurotransmitter will typically cause levels of that neurotransmitter in the synaptic cleft to:
- A. rise
- B. fall
- C. remain stable
Show Answer
Correct answer: A
Neurotransmitter reuptake is a method neurons use to remove excess neurotransmitter molecules from the synaptic cleft. If you were to inhibit reuptake, it would typically cause more neurotransmitter molecules to accumulate in the synaptic cleft (because the neuron would be less capable of removing them). Inhibition of reuptake is the mechanism for a number of psychoactive drugs, including recreational drugs (e.g., cocaine) and therapeutic drugs (e.g., SSRIs).
4. This structure, which has a bluish tinge in unstained brain tissue, is the primary site of norepinephrine production in the brain:
- A. raphe nucleus
- B. ventral tegmental area
- C. locus coeruleus
- D. basal nucleus
Show Answer
Correct answer: C
Locus coeruleus means "blue spot" in Latin, and it's so named because it has a bluish tinge in unstained brain tissue. It is the primary site of norepinephrine production in the brain, and it sends norepinephrine throughout the cerebral cortex as well as to a variety of other structures including the amygdala, hippocampus, cerebellum, and spinal cord.
5. In the hormonal stress response of the HPA axis, which hormone prompts the secretion of cortisol from the adrenal glands?
- A. corticotropin-releasing hormone (CRH)
- B. thyroid-stimulating hormone
- C. adrenocorticotropic hormone (ACTH)
- D. cortisol-releasing hormone
Show Answer
Correct answer: C
The hormonal stress response of the HPA axis first involves secretion of corticotropin-releasing hormone from the hypothalamus. CRH causes the secretion of adrenocorticotropic hormone (ACTH) from the anterior pituitary gland. ACTH travels to the adrenal glands, and prompts the secretion of cortisol.
6. The vast majority of the serotonin-producing neurons in the brain are found here:
- A. locus coeruleus
- B. nucleus basalis
- C. substantia nigra
- D. raphe nuclei
Show Answer
Correct answer: D
The raphe nuclei are a collection of nuclei clustered around the midline of the brainstem. They are thought to contain about 85% of your brain's serotonin-producing neurons, and the neurons in the raphe nuclei project throughout the central nervous system (sending serotonin throughout the nervous system as well).
7. The highest level of melatonin secretion from the pineal gland typically occurs at what time?
- A. mid-morning
- B. in the afternoon
- C. early evening
- D. in the middle of the night
Show Answer
Correct answer: D
Melatonin secretion from the pineal gland occurs in the dark phase of the night. Melatonin secretion is inhibited by exposure to light, and the highest levels of secretion typically occur after midnight. Secretion from the pineal gland during the day is negligible.
8. This peptide hormone and neuropeptide has been called the "love hormone" because of its purported role in positive social interactions, but its best understood effects involve increasing uterine contractions during labor and the release of milk during lactation:
- A. melatonin
- B. vasopressin
- C. oxytocin
- D. cortisol
Show Answer
Correct answer: C
Oxytocin is involved with increasing uterine contractions during labor and with the milk let-down reflex, which causes milk to be released during breastfeeding. Some research suggests it is involved with positive social interactions and feelings of trust, empathy, and social bonding. In truth, however, the research in this area is very unclear, and there is no consensus on oxytocin's effects on behavior.
9. This substance, now recognized to be an important neurotransmitter, was first discovered in blood serum. Its name was derived from its presence in blood and its ability to cause blood vessel constriction:
- A. serotonin
- B. norepinephrine
- C. dopamine
- D. glutamate
Show Answer
Correct answer: A
Serotonin was first discovered in blood serum in the late 1940s and found to cause blood vessels to constrict. It was named serotonin, with sero- referring to serum and -tonin referring to tone (as in vascular tone). It was initially thought that serotonin's only role was in regulation of the circulatory system, but it was later discovered to play a key role in the nervous system as a neurotransmitter.
10. Which of the following is a major location of dopamine neurons in the brain?
- A. nucleus basalis
- B. raphe nuclei
- C. locus coeruleus
- D. ventral tegmental area (VTA)
Show Answer
Correct answer: D
The ventral tegmental area (VTA) and substantia nigra are the two largest areas of dopamine neuron concentration (and production) in the brain. There are several major dopamine pathways that carry dopamine from these areas of concentration to other parts of the brain.
11. Curare causes muscle paralysis; it has been used by indigenous peoples in Central and South America to coat arrows for hunting. What action does it have at acetylcholine receptors?
- A. antagonist
- B. agonist
- C. inverse agonist
- D. allosteric modulator
Show Answer
Correct answer: A
Curare acts as an antagonist at acetylcholine receptors. Specifically, it blocks nicotinic acetylcholine receptors, which are typically activated to cause muscle contraction. By blocking these receptors, curare causes paralysis. Studying curare helped scientists to understand the function of acetylcholine at the neuromuscular junction---where neurons synapse on muscles to cause them to contract.
12. What essential amino acid is necessary for the production of serotonin?
- A. tryptophan
- B. histidine
- C. lysine
- D. phenylalanine
Show Answer
Correct answer: A
Tryptophan is necessary for serotonin production. It needs to be taken in through the diet, and once in the body it is converted into 5-hydroxytryptophan (5-HTP) by the enzyme tryptophan hydroxylase. 5-HTP is then converted into serotonin (5-HT).
13. This neurotransmitter and hormone binds to opioid receptors and is thought to play a role in natural pain inhibition:
- A. dopamine
- B. substance P
- C. beta-endorphin
- D. serotonin
Show Answer
Correct answer: C
Beta-endorphin is one of a class of substances called endogenous opioids, which received their name because they are produced by the body and bind to the same receptors that opioid drugs like morphine bind to. By binding to opioid receptors, beta-endorphin can elicit natural pain-relieving effects that have been found to be more potent than morphine.
14. Norepinephrine is made directly from this other neurotransmitter, via an enzymatic modification:
- A. dopamine
- B. serotonin
- C. acetylcholine
- D. glutamate
Show Answer
Correct answer: A
Norepinephrine is synthesized from dopamine in a reaction catalyzed by the enzyme dopamine beta-hydroxylase.
15. True or False: Placebos can affect hormone and neurotransmitter levels.
- A. True
- B. False
Show Answer
Correct answer: A
The placebo effect isn't just "all in your head" in the dismissive sense—it actually triggers real biological changes in the brain. When someone believes they're receiving an active treatment, even if it's inert, their expectation can activate brain systems involved in reward, pain, mood, etc.
16. If someone has high levels of leptin in their bloodstream, are they likely to be more hungry or less hungry?
- A. more
- B. less
- C. high levels of leptin are unlikely to have any effect on hunger
Show Answer
Correct answer: B
Leptin is produced by fat cells in the body and binds to receptors in the brain (e.g., cortex and hypothalamus). It provides an indication to the brain of the amount of energy reserves someone has, and it acts as a signal to reduce appetite. Thus, higher levels of leptin would typically make someone less hungry.
17. The hormonal cascade of the HPA axis (a critical part of our stress response) results in the release of this hormone from the adrenal glands:
- A. adrenocorticotropic hormone (ACTH)
- B. prolactin
- C. corticotropic releasing hormone (CRH)
- D. cortisol
Show Answer
Correct answer: D
The HPA axis includes a group of hormone-secreting structures: the hypothalamus, pituitary gland, and adrenal glands. Its primary function is to regulate the stress response. The cascade of hormones of the HPA axis involves the release of CRH from the hypothalamus, ACTH from the pituitary gland, and cortisol from the adrenal glands.
18. This hormone is produced in the hypothalamus, released from the pituitary gland, and plays an important role in regulating fluid balance and blood pressure:
- A. vasopressin
- B. prolactin
- C. oxytocin
- D. adrenocorticotropic hormone
Show Answer
Correct answer: A
Vasopressin (also known as antidiuretic hormone) is produced in the hypothalamus and released from the posterior pituitary. It helps regulate fluid balance by promoting water reabsorption in the kidneys and supports blood pressure by constricting blood vessels.
19. The HPA axis plays a critical role in the stress response, culminating in the release of cortisol. Where is cortisol secreted from?
- A. hypothalamus
- B. pituitary gland
- C. adrenal glands
- D. hippocampus
Show Answer
Correct answer: C
Cortisol is secreted from the adrenal glands, which are endocrine glands that sit on top of the kidneys. The release of cortisol causes a number of changes that help the body to deal with stress. For example, it helps to mobilize energy like glucose so the body has enough energy to cope with a prolonged stressor.
20. A drug binds to a serotonin receptor, activates it, and causes a response, but the response is only a fraction of what is caused when serotonin binds to the receptor. What is the term used to describe this type of drug action?
- A. partial agonism
- B. agonism
- C. antagonism
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: A
Agonism occurs when a drug binds to a receptor and causes a biological response. Agonists that can generate a maximal response at a receptor are called full agonists. Partial agonists are only able to generate a fraction of the possible response at a receptor.
21. Which structure is primarily responsible for secreting melatonin into the bloodstream in a circadian pattern to regulate the sleep–wake cycle?
- A. adrenal glands
- B. pituitary gland
- C. pineal gland
- D. hippocampus
Show Answer
Correct answer: C
Although melatonin is produced in several parts of the body, the pineal gland is the main source of melatonin released into the bloodstream in a circadian pattern. It receives signals from the suprachiasmatic nucleus (SCN) of the hypothalamus and increases melatonin production in darkness, helping to regulate the sleep–wake cycle.
22. Which of the following best describes glutamate?
- A. An amino acid that also functions as a neurotransmitter
- B. A monoamine neurotransmitter derived from tryptophan
- C. A catecholamine neurotransmitter derived from tyrosine
- D. An inhibitory neurotransmitter primarily found in the spinal cord and brainstem
Show Answer
Correct answer: A
Glutamate is a standard amino acid used to build proteins, and it also serves as the brain’s main excitatory neurotransmitter.
23. True or false? Eating a large amount of turkey can cause sleepiness due to the high amounts of tryptophan---a serotonin precursor---found in turkey.
- A. True
- B. False
Show Answer
Correct answer: B
While turkey does contain tryptophan, it doesn't have higher levels of tryptophan than many other foods such as chicken, cheese, etc. While it is often claimed that eating a lot of turkey (e.g., on Thanksgiving) can increase tryptophan levels to the point of causing sleepiness, the tryptophan in turkey is not thought to contribute substantially to fatigue. It's more likely that tiredness after a large turkey meal is due to other factors, such as typical post-meal lethargy, alcohol intake, etc.
24. Which neurotransmitter is the brain’s primary excitatory transmitter and is involved in signaling at more than half of all synapses in the brain?
- A. glutamate
- B. serotonin
- C. GABA
- D. dopamine
Show Answer
Correct answer: A
Glutamate is the brain’s main excitatory neurotransmitter. It plays a central role in learning, memory, and overall neural communication. It’s used at more than half of all synapses in the central nervous system.
25. Which of the following correctly characterizes serotonin?
- A. amino acid neurotransmitter
- B. catecholamine neurotransmitter
- C. monoamine neurotransmitter
- D. peptide neurotransmitter
Show Answer
Correct answer: C
Serotonin is a monoamine neurotransmitter, a term that refers to its chemical structure and the fact that it is derived from an amino acid.
26. The hormonal response of the HPA axis starts with the hypothalamus releasing this hormone:
- A. corticotropin-releasing hormone (CRH)
- B. adrenocorticotropic hormone (ACTH)
- C. cortisol
- D. norepinephrine
Show Answer
Correct answer: A
When we experience something stressful, the hypothalamus releases a hormone called corticotropin-releasing hormone (or CRH). CRH signals the pituitary gland to secrete a hormone called adrenocorticotropic hormone, or ACTH, into the bloodstream. ACTH travels down to the adrenal glands where it prompts the release of a hormone called cortisol from the cortex, or outer layer, of the adrenal glands.
27. This blue-colored region is the main site of norepinephrine production for the brain:
- A. locus coeruleus
- B. ventral tegmental area
- C. raphe nucleus
- D. azure nucleus
Show Answer
Correct answer: A
Norepinephrine-producing neurons in the central nervous system are primarily concentrated in the pons and medulla. The most prominent of these groups of neurons is a nucleus called the locus coeruleus, which is the main site of norepinephrine production for the central nervous system.
28. Which amino acid is modified to synthesize dopamine in the brain?
- A. glutamine
- B. tryptophan
- C. tyrosine
- D. histidine
Show Answer
Correct answer: C
Dopamine is synthesized from the amino acid tyrosine, which is first converted into L-DOPA by tyrosine hydroxylase, and then decarboxylated into dopamine by DOPA decarboxylase.
29. Alcohol's effects on the brain include increasing activity at GABA receptors and this effect at glutamate receptors:
- A. inhibition of activity at glutamate receptors
- B. increasing activity at glutamate receptors
- C. alcohol doesn't act on glutamate receptors
Show Answer
Correct answer: A
How alcohol acts on the brain is still not completely understood. Two of the best known effects, however, are alcohol's actions on GABA and glutamate receptors. Alcohol increases GABA activity at a subtype of the GABA receptor known as GABAa. And, it inhibits the activity of glutamate receptors.
30. Acetylcholine acts on two major receptor types: nicotinic and muscarinic. Muscarinic receptors are:
- A. ligand-gated ion channels (ionotropic)
- B. tyrosine kinase receptors
- C. G-protein coupled receptors (metabotropic)
- D. steroid hormone receptors
Show Answer
Correct answer: C
Acetylcholine acts on two receptor families with multiple subtypes. Nicotinic receptors are ionotropic and named for their activation by nicotine; they generally produce neuronal excitation. Muscarinic receptors are metabotropic (G-protein coupled receptors) and named for their sensitivity to muscarine; their effects vary by receptor subtype.
