Neurochemistry and Neuroendocrinology Questions - p. 2
31. GABA belongs to which chemical class of neurotransmitters?
- A. monoamines
- B. neuropeptides
- C. amino acid neurotransmitters
- D. endocannabinoids
Show Answer
Correct answer: C
Gamma-aminobutyric acid, or GABA, is an amino acid neurotransmitter. It is synthesized from another amino acid neurotransmitter, glutamate, in a reaction catalyzed by the enzyme glutamic acid decarboxylase.
32. A neurotransmitter binds to a receptor and activates a G-protein, which then activates an enzyme inside the cell. What type of receptor did the neurotransmitter bind to?
- A. ionotropic
- B. tyrosine kinase receptor
- C. metabotropic receptor
- D. steroid receptor
Show Answer
Correct answer: C
Metabotropic receptors are also known as G-protein-coupled receptors. When a neurotransmitter binds to one, it activates a G-protein. The G-protein can then influence the opening of ion channels, activate enzymes, and initiate signaling cascades within the cell.
33. Which of the following is the primary mechanism by which serotonin is removed from the synaptic cleft?
- A. diffusion into the postsynaptic neuron
- B. active transport into glial cells
- C. enzymatic breakdown by monoamine oxidase (MAO) in the synaptic cleft
- D. reuptake into the presynaptic neuron via the serotonin transporter
Show Answer
Correct answer: D
Serotonin is primarily removed from the synaptic cleft by a transport protein called the serotonin transporter, or SERT.
34. The HPA axis involves a cascade of hormones that results in the release of cortisol from the adrenal glands. What is the first hormone in the cascade?
- A. corticotropin-releasing hormone (CRH)
- B. corticosterone
- C. adrenocorticotropic hormone (ACTH)
- D. beta-endorphin
Show Answer
Correct answer: A
When we experience something stressful, the hypothalamus releases a hormone called corticotropin-releasing hormone (or CRH). This starts the cascade by signaling the pituitary gland to secrete a hormone called adrenocorticotropic hormone, or ACTH into the bloodstream. ACTH travels to the adrenal glands where it prompts the release of a hormone called cortisol from the adrenal glands.
35. One popular hypothesis proposes that conventional antidepressants (e.g., SSRIs) and newer agents such as ketamine produce their long-term effects by enhancing synaptic connectivity in the hippocampus. Which of the molecules below is most closely associated with this process?
- A. substance P
- B. oxytocin
- C. brain-derived neurotrophic factor (BDNF)
- D. neurotensin
Show Answer
Correct answer: C
Brain-derived neurotrophic factor, or BDNF, is a neuropeptide that plays a role in a wide range of important nervous system processes, including the growth and survival of neurons and the formation and strengthening of synaptic connections.
36. Which of the following hormones is NOT produced in the anterior pituitary gland?
- A. thyroid-stimulating hormone
- B. growth hormone
- C. oxytocin
- D. adrenocorticotropic hormone
Show Answer
Correct answer: C
Oxytocin is made in the hypothalamus and released from the posterior pituitary gland.
37. Which of the following hormones is NOT released from the pituitary gland?
- A. adrenocorticotropic hormone
- B. thyroid-stimulating hormone
- C. growth hormone
- D. melatonin
Show Answer
Correct answer: D
The anterior pituitary contains cells that produce several important hormones: adrenocorticotropic hormone, thyroid-stimulating hormone, luteinizing hormone, follicle-stimulating hormone, growth hormone, and prolactin. Circulating melatonin is produced and secreted primarily by the pineal gland.
38. In obesity, circulating leptin levels tend to be:
- A. higher than normal
- B. lower than normal
- C. the same as in someone who is of normal weight
Show Answer
Correct answer: A
Leptin is a hormone that is known to suppress hunger. Leptin levels are higher on average in obesity because adipose tissue produces leptin. The brain, however, is often less responsive to leptin---a phenomenon known as leptin resistance.
39. Beta-endorphin is a peptide neurotransmitter whose best-understood role involves:
- A. pain inhibition
- B. memory consolidation
- C. fight-or-flight responses
- D. regulating circadian rhythms
Show Answer
Correct answer: A
Beta-endorphin is a peptide neurotransmitter and hormone found in the central and peripheral nervous systems. It is best known for its role in pain inhibition. By binding to opioid receptors, beta-endorphin can elicit natural pain-relieving effects that have been found to be more potent than morphine.
40. Which of the following is the primary mechanism by which dopamine is cleared from the synaptic cleft?
- A. enzymatic breakdown by acetylcholinesterase in the synaptic cleft
- B. diffusion into the postsynaptic neuron through dopamine receptors
- C. storage inside synaptic vesicles in the postsynaptic neuron
- D. reuptake into the presynaptic neuron by dopamine transporters
Show Answer
Correct answer: D
Dopamine is primarily removed from the synaptic cleft by a transporter protein called the dopamine transporter. Dopamine is taken back up into the presynaptic neuron and typically either repackaged into vesicles or broken down by the enzyme monoamine oxidase (MAO).
41. The secretory cells in the pineal gland that produce melatonin are called:
- A. chromaffin cells
- B. pinealocytes
- C. astrocytes
- D. beta cells
Show Answer
Correct answer: B
The pineal gland is made up of secretory cells called pinealocytes, which secrete melatonin throughout the 24-hour cycle. Secretion is highest in the middle of the night. It begins to decrease as it gets closer to dawn and is lowest during daylight hours.
42. The process of neurotransmitter reuptake is accomplished by this type of protein:
- A. receptor protein
- B. enzyme
- C. transporter protein
- D. ion channel
Show Answer
Correct answer: C
After neurotransmitters have communicated with a postsynaptic neuron, they must be removed from the synaptic cleft. To accomplish this, many synapses rely primarily on proteins called transporter proteins, which remove neurotransmitters from the synaptic cleft and typically shuttle them back into the neuron that released them in a process called reuptake.
43. Which brain region or regions contain the main serotonin-producing neurons in the brain?
- A. locus coeruleus
- B. ventral tegmental area
- C. nucleus basalis
- D. raphe nuclei
Show Answer
Correct answer: D
Serotonin neurons are primarily found in the brainstem in clusters of neurons called the raphe nuclei. Serotonin neurons from the raphe nuclei project throughout the brainstem and brain, and provide serotonin to the rest of the central nervous system.
44. Neurotransmitters are typically stored in membrane-bound sacs within neurons called:
- A. lysosomes
- B. vesicles
- C. ribosomes
- D. mitochondria
Show Answer
Correct answer: B
Most neurotransmitters are packaged in small membranous sacs called vesicles.
45. Which is NOT a type of ionotropic glutamate receptor?
- A. kainate
- B. AMPA
- C. mGluR5
- D. NMDA
Show Answer
Correct answer: C
There are 3 identified ionotropic glutamate receptors, named for substances that activate them: NMDA, AMPA, and kainate receptors. mGluR1 through mGluR8 are metabotropic glutamate receptors.
46. Oxytocin is released into the bloodstream from the posterior pituitary gland. Where is it synthesized?
- A. posterior pituitary gland
- B. anterior pituitary gland
- C. hypothalamus
- D. pineal gland
Show Answer
Correct answer: C
Oxytocin is primarily produced in the hypothalamus and transported through axons to the posterior lobe of the pituitary gland. From there it is secreted into the bloodstream of the body.
47. The neurotransmitter GABA is directly synthesized from which other amino acid neurotransmitter?
- A. glycine
- B. acetylcholine
- C. glutamate
- D. dopamine
Show Answer
Correct answer: C
Although GABA’s primary functions are as a neurotransmitter, it has the structure of an amino acid and thus is referred to as an amino acid neurotransmitter. It is synthesized from another amino acid neurotransmitter, glutamate, in a reaction catalyzed by the enzyme glutamic acid decarboxylase.
48. Which amino acid is serotonin synthesized from?
- A. tryptophan
- B. glutamate
- C. glycine
- D. tyrosine
Show Answer
Correct answer: A
Serotonin is a monoamine neurotransmitter, a term that refers to its chemical structure and the fact that it is derived from an amino acid. To synthesize serotonin, the amino acid tryptophan is converted to 5-hydroxytryptophan, or 5-HTP, and 5-HTP is converted to serotonin, or 5-HT.
49. The hypothalamus regulates hormone release from the anterior pituitary gland primarily through the secretion of:
- A. tropic hormones
- B. posterior pituitary hormones
- C. steroid hormones
- D. releasing hormones
Show Answer
Correct answer: D
The anterior pituitary produces a number of hormones, and their secretion into the bloodstream is controlled by releasing hormones that are secreted by the hypothalamus.
50. Dopamine is the primary neurotransmitter responsible for generating feelings of pleasure in the brain.
- A. True
- B. False
Show Answer
Correct answer: B
Despite popular conceptions, dopamine is not thought to directly produce feelings of pleasure. Instead, it seems to play a key role in motivation and reward learning—helping the brain recognize cues associated with rewards and driving behavior to seek them out again.
51. During prenatal neural development, the primary action of GABA is:
- A. inhibitory
- B. excitatory
Show Answer
Correct answer: B
Although GABA is widely known as the brain's main inhibitory neurotransmitter, in early embryonic and neonatal development, GABA is primarily excitatory. GABA is excitatory early on because immature neurons contain a high concentration of chloride ions inside the cell. When GABA binds to its receptors, chloride flows out of the neuron, causing the cell to depolarize—making it more likely to fire. Mature neurons have lower levels of internal chloride and GABA is inhibitory.
52. The substantia nigra is divided into two parts: the pars reticulata and pars compacta. Which of these regions contains a higher concentration of dopamine neurons?
- A. pars reticulata
- B. pars compacta
- C. both regions contain a similar number of dopamine neurons
Show Answer
Correct answer: B
The dopamine neurons in the substantia nigra are primarily found in the substantia nigra pars compacta; the pars reticulata is more heavily populated with GABA neurons. The substantia nigra gets its dark coloring from the large number of dopamine neurons in the pars compacta, as they express high levels of a dark pigment called neuromelanin.
53. Neurotransmitters are typically stored in and released from which part of a neuron?
- A. dendrites
- B. nucleus
- C. axon
- D. axon terminals
Show Answer
Correct answer: D
Neurotransmitters are typically stored in and released from the axon terminals (synaptic boutons) of the neuron.
54. Parasympathetic preganglionic neurons release acetylcholine. What is the primary neurotransmitter released by parasympathetic postganglionic neurons?
- A. acetylcholine
- B. serotonin
- C. norepinephrine
- D. dopamine
Show Answer
Correct answer: A
Parasympathetic postganglionic neurons primarily release acetylcholine. This neurotransmitter binds to muscarinic receptors on target organs, producing effects like slowing the heart rate, stimulating digestion, etc.
55. What was the first neurotransmitter to be discovered?
- A. dopamine
- B. acetylcholine
- C. glycine
- D. serotonin
Show Answer
Correct answer: B
In a famous experiment in 1921, Otto Loewi demonstrated that chemical signaling played a key role in neural communication by showing a chemical he called Vagusstoff could affect the activity of the vagus nerve. Prior to that experiment, many neuroscientists believed neural communication was only electrical. In 1936, Henry Dale isolated Loewi's Vagusstoff and named it acetylcholine.
56. A drug binds to a site on the serotonin receptor that is distinct from the serotonin binding site. This binding increases the likelihood that serotonin will bind to the receptor and activate it. Which mechanism below best describes the mechanism of action of this drug?
- A. agonism
- B. antagonism
- C. allosteric modulation
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: C
Allosteric modulators bind to a receptor at a different site from where an agonist binds and influence the function of the receptor. Allosteric modulators can increase or decrease the likelihood of an agonist binding to a receptor, enhance or reduce the effects an agonist has when it does bind, or activate the receptor on their own.
