Neuropharmacology Questions
1. Naloxone (Narcan) is a drug that can be administered to treat and potentially reverse the effects of an opioid overdose. It works by blocking opioid receptors (the receptors opioid drugs bind to), as well as by displacing opioid drugs that are already attached to the receptor. Naloxone's mechanism of action is best described as:
- A. antagonism
- B. agonism
- C. allosteric modulation
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: A
Naloxone is a competitive antagonist at opioid receptors, which means that it works by binding to the same receptors that opioid drugs bind to, but instead of activating those receptors like opioid drugs, naloxone blocks activity at them. Naloxone also causes opioid drugs that are already attached to the receptor to be displaced.
2. Which of the following receptors is the primary direct target of the benzodiazepines (e.g., Xanax, Klonopin)?
- A. glutamate
- B. serotonin
- C. dopamine
- D. GABA
Show Answer
Correct answer: D
The sedating and anxiety-reducing effects of benzodiazepines are believed to be attributable to the drugs’ actions at receptors for the neurotransmitter gamma-aminobutyic acid, or GABA. By increasing GABA activity, these drugs reduce neural activity, which can help to reduce anxiety by reducing the occurrence of anxiogenic thoughts. Benzodiazepines are no longer a first-line option to treat anxiety, however, because they have a high potential to cause dependence.
3. Which of the following is thought to be the primary mechanism of action of amphetamine in the brain?
- A. blocking the release of dopamine, norepinephrine, & serotonin
- B. increasing the release of glutamate
- C. increasing the release of dopamine, norepinephrine, & serotonin
- D. blocking the release of glutamate
Show Answer
Correct answer: C
Amphetamine enters neurons and disrupts the storage of monoamines (e.g., dopamine, norepinephrine, serotonin) in synaptic vesicles. This leads to high levels of free-floating monoamines inside the neuron. Amphetamine then can cause the monoamine transporters to run in reverse, leading to increased release of monoamines into the synaptic cleft. These elevated monoamine levels (especially dopamine & norepinephrine) are thought to be responsible for the main psychoactive effects of amphetamine.
4. Caffeine's stimulant effects are thought to be primarily attributable to its action as an ______________ at adenosine receptors.
- A. agonist
- B. antagonist
- C. allosteric modulator
- D. inverse agonist
Show Answer
Correct answer: B
Most of the effects of caffeine are thought to be traceable back to its action as an antagonist at receptors for the neurotransmitter adenosine, meaning it binds to and blocks adenosine receptors (reducing activity there). Adenosine receptors are thought to be involved in promoting sleep, so by blocking those receptors caffeine promotes wakefulness.
5. Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are drugs used to treat depression. Their mechanism involves the inhibition of the reuptake of serotonin, which leads to _________ levels of serotonin in the synaptic cleft.
- A. stable/unchanged
- B. decreased
- C. increased
Show Answer
Correct answer: C
Neurotransmitter reuptake is a method neurons use to remove excess neurotransmitters from the synaptic cleft. The inhibition of reuptake leads to higher levels of neurotransmitters in the synaptic cleft. Thus, SSRIs increase serotonin levels in the synaptic cleft, an effect which is either directly or indirectly related to an improvement in the symptoms of depression.
6. The pharmacology of alcohol is complex and still not completely understood, but its main mechanism of action is thought to involve:
- A. increased GABA activity and decreased glutamate activity
- B. increased glutamate activity and decreased serotonin activity
- C. decreased norepinephrine activity and decreased GABA activity
- D. decreased serotonin activity and decreased norepinephrine activity
Show Answer
Correct answer: A
Alcohol is thought to act as a positive allosteric modulator at GABA receptors, in the process increasing the effects of GABA. This increased GABA signaling may help to explain alcohol's sedative and anxiolytic effects. Alcohol also inhibits activity at glutamate receptors.
7. Although we don't fully understand how LSD's mechanism of action in the brain leads to the experiences people have when taking the drug, LSD's activity at these receptors seems to be critical to the drug's psychedelic effects:
- A. dopamine
- B. serotonin
- C. glutamate
- D. GABA
Show Answer
Correct answer: B
LSD’s activity at a subtype of serotonin receptor called the 5-HT2A receptor is critical to the drug’s psychedelic effects. LSD acts as a partial agonist at the 5-HT2A receptor, which means that it binds to the 5-HT2A receptor and generates a response that is a fraction of what the natural ligand, serotonin, generates. LSD also interacts with other receptors, although the role of these receptors in the effects of LSD is less clear.
8. Xanomeline is a new addition to the antipsychotic drug market, with a unique mechanism compared to other antipsychotics. What receptors does it primarily act on?
- A. dopamine
- B. serotonin
- C. acetylcholine
- D. glutamate
Show Answer
Correct answer: C
Xanomeline (sold as xanomeline-trospium, or Cobenfy) is an acetylcholine receptor agonist. This means that it stimulates acetylcholine receptors (specifically M1 and M4 receptor subtypes). This is unique because most other antipsychotics primarily target dopamine and/or serotonin receptors.
9. Zolpidem, commonly known by the brand name Ambien, is a drug that promotes sleep primarily by increasing activity at these neurotransmitter receptors:
- A. serotonin
- B. dopamine
- C. glutamate
- D. GABA
Show Answer
Correct answer: D
Zolpidem exerts its effects by increasing activity at receptors for the neurotransmitter GABA. GABA is primarily an inhibitory neurotransmitter, and increasing GABA activity can promote sleep as GABA can decrease activity in parts of the brain that promote wakefulness.
10. Which of the following best describes the primary mechanism of action of cocaine in the brain?
- A. Inhibition of voltage-gated potassium channels
- B. Stimulation of serotonin synthesis
- C. Inhibition of monoamine reuptake
- D. Blockade of postsynaptic dopamine receptors
Show Answer
Correct answer: C
Cocaine binds to and inhibits the transporters responsible for the reuptake of dopamine, norepinephrine, and serotonin (monoamines) from the synaptic cleft, increasing their levels and prolonging their effects at synapses in the brain.
11. Methadone is often used to treat opioid addiction. Its action at the opioid receptor is as a/an:
- A. antagonist (blocks receptor activity)
- B. full agonist (fully activates the receptor)
- C. partial agonist (activates the receptor but with less effect than full agonist)
- D. inverse agonist (produces opposite effect of receptor activation)
Show Answer
Correct answer: B
Methadone is a full agonist at μ-opioid receptors (similar to other opioids). Taken orally, it has a slow onset and long half-life, providing steady effects that reduce withdrawal and cravings while also avoiding injection-related risks like blood-borne infections.
12. Ketamine is thought to achieve its antidepressant effects primarily through the following mechanism (although this alone does not fully explain its antidepressant capabilities):
- A. inhibiting the reuptake of serotonin
- B. stimulating GABA release in the hippocampus
- C. blocking NMDA glutamate receptors
- D. stimulating GABA release in the hippocampus
Show Answer
Correct answer: C
Ketamine and norketamine act as antagonists at the NMDA receptor, which means that they block the receptor and inhibit activity there. This action alone does not seem to be capable of fully explaining ketamine's antidepressant effects, but it is the main mechanism of the drug, and it may lead to downstream effects (e.g., new synapse formation) that help treat depression.
13. Monoamine oxidase inhibitors (MAOIs) are used in the treatment of depression. They act by inhibiting the enzyme monoamine oxidase, and as a result they:
- A. Decrease levels of monoamine neurotransmitters in the synaptic cleft
- B. Increase the breakdown of monoamine neurotransmitters
- C. Inhibit the breakdown of monoamine neurotransmitters
- D. Block the reuptake of monoamine neurotransmitters
Show Answer
Correct answer: C
MAOIs block the activity of monoamine oxidase, the enzyme responsible for breaking down serotonin, norepinephrine, and dopamine in the synapse. This leads to increased availability of these neurotransmitters, which is thought to play a role in antidepressant effects.
14. Drugs that increase activity at GABA-A receptors often reduce anxiety. Compounds known as beta-carbolines bind to the GABA-A receptor and decrease its activity below baseline, producing anxiety. What type of mechanism best describes the action of beta-carbolines?
- A. full agonism
- B. partial agonism
- C. allosteric modulation
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: D
When a substance binds to a receptor and causes a decrease in signaling below baseline at the receptor, it can produce effects that are opposite to those of a full agonist. These substances are called inverse agonists, and beta-carbolines are a good example of them.
15. The primary mechanism of serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs) involves (in the answer choices, 5-HT = serotonin and NE = norepinephrine):
- A. increasing the activity of a protein that removes 5-HT and NE from the synapse
- B. decreasing the activity of a protein that removes 5-HT and NE from the synapse
- C. causing increased release of 5-HT and NE from presynaptic neurons
- D. causing decreased release of 5-HT and NE from presynaptic neurons
Show Answer
Correct answer: B
SNRIs work primarily by inhibiting a mechanism called reuptake. In reuptake, a protein called a transporter transports excess neurotransmitter molecules out of the synaptic cleft, typically back into the neuron that released them. SNRIs inhibit the reuptake of serotonin and norepinephrine, thereby decreasing the activity of a protein that removes serotonin and norepinephrine from the synapse.
16. Nicotine's primary mechanism of action in the nervous system involves the direct stimulation of receptors for which neurotransmitter?
- A. acetylcholine
- B. serotonin
- C. norepinephrine
- D. histamine
Show Answer
Correct answer: A
Nicotine primarily exerts its effects by activating, or acting as an agonist, at certain receptors for the neurotransmitter acetylcholine. These receptors, known as nicotinic acetylcholine receptors, are found throughout the central and peripheral nervous systems.
17. The pharmacological mechanism of beta blockers in treating performance anxiety involves antagonism of receptors for which of the following:
- A. serotonin
- B. norepinephrine
- C. dopamine
- D. cortisol
Show Answer
Correct answer: B
Beta blockers are antagonists at receptors called beta-adrenergic receptors, meaning they block these receptors. Beta-adrenergic receptors are normally activated by epinephrine and norepinephrine, and their activation increases heart rate and blood pressure (among other effects). Thus, by blocking beta-adrenergic receptors, beta-blockers can decrease heart rate and blood pressure and help to decrease physical symptoms of anxiety.
18. The primary mechanism of serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs) is to:
- A. inhibit a protein that removes serotonin & norepinephrine from the synapse
- B. increase the presynaptic release of serotonin and norepinephrine
- C. inhibit a protein involved in the synthesis of serotonin and norepinephrine
- D. increase the activity of a protein that degrades serotonin & norepinephrine
Show Answer
Correct answer: A
SNRIs work primarily by inhibiting a mechanism called reuptake. In reuptake, a protein called a transporter transports excess neurotransmitter molecules out of the synaptic cleft, typically back into the neuron that released them. SNRIs inhibit the reuptake of serotonin and norepinephrine, causing levels of these neurotransmitters in the synaptic cleft to rise.
19. Benzodiazepines bind to GABA receptors at a location separate from where GABA binds. They don't cause activation of the receptor on their own, but they enhance the effect of GABA when it binds to the receptor. What is the name for this type of drug action?
- A. allosteric modulation
- B. agonism
- C. antagonism
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: A
Drugs that bind to a receptor at a different site from where an agonist binds and influence the function of the receptor are called allosteric modulators. Allosteric modulators may increase or decrease the likelihood of an agonist binding to a receptor, enhance or reduce the effects an agonist has when it does bind, or activate the receptor on their own.
20. Antipsychotic medications have traditionally reduced symptoms by blocking dopamine receptors. However, many newer atypical agents also target which other neurotransmitter receptor?
- A. GABA
- B. norepinephrine
- C. glycine
- D. serotonin
Show Answer
Correct answer: D
Unlike first-generation antipsychotics that mainly block dopamine receptors, many atypical agents also target serotonin receptors. Most act as antagonists, while some newer drugs partially agonize certain serotonin receptors, allowing them to modulate rather than fully block signaling.
21. Caffeine's primary mechanism of action is to block receptors for which neurotransmitter?
- A. adenosine
- B. dopamine
- C. GABA
- D. serotonin
Show Answer
Correct answer: A
Most of the effects of caffeine are thought to be traceable back to its action as an antagonist at receptors for a neurotransmitter called adenosine. This means that caffeine binds to adenosine receptors and blocks adenosine from binding there and activating the receptor; thus, it reduces activity at the adenosine receptor.
22. Zolpidem (Ambien) is a sleep-inducing drug that acts primarily by enhancing activity at receptors for which neurotransmitter?
- A. serotonin
- B. glycine
- C. GABA
- D. histamine
Show Answer
Correct answer: C
Similar to the benzodiazepines, zolpidem exerts its effects by increasing activity at receptors for the neurotransmitter GABA. GABA is primarily an inhibitory neurotransmitter, and increasing GABA activity can promote sleep as GABA can decrease activity in parts of the brain that promote wakefulness.
23. Ketamine is considered a novel antidepressant; its primary mechanism of action involves the:
- A. serotonin system
- B. dopamine system
- C. acetylcholine system
- D. glutamate system
Show Answer
Correct answer: D
Ketamine and its metabolite norketamine both act at a receptor for the neurotransmitter glutamate called the NMDA receptor. Glutamate is the primary excitatory neurotransmitter in the brain, and ketamine and norketamine act as antagonists at the NMDA receptor, which means that they block the receptor and inhibit activity there.
24. Which of the following best describes the mechanism by which tricyclic antidepressants work to treat depression?
- A. blocking the reuptake of serotonin and norepinephrine
- B. blocking dopamine receptors
- C. increasing the release of GABA
- D. activating glutamate receptors
Show Answer
Correct answer: A
Tricyclic antidepressants are thought to work to treat depression by blocking the reabsorption, or reuptake, of neurotransmitters like serotonin and norepinephrine.
25. A drug binds to a site on the serotonin receptor that is distinct from the serotonin binding site. This binding increases the likelihood that serotonin will bind to the receptor and activate it. Which mechanism below best describes the mechanism of action of this drug?
- A. agonism
- B. antagonism
- C. allosteric modulation
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: C
Allosteric modulators bind to a receptor at a different site from where an agonist binds and influence the function of the receptor. Allosteric modulators can increase or decrease the likelihood of an agonist binding to a receptor, enhance or reduce the effects an agonist has when it does bind, or activate the receptor on their own.
26. The pharmacology of DMT is not fully understood, but studies suggest its action at this serotonin receptor subtype is especially important for producing its characteristically intense visual hallucinations:
- A. 5-HT1A
- B. 5-HT2A
- C. 5-HT3
- D. 5-HT7
Show Answer
Correct answer: B
Studies suggest that DMT’s action at the 5-HT2A serotonin receptor is especially important for producing its characteristically intense visual hallucinations.
27. Kratom's mechanism of action isn't completely understood, but its pain-relieving effects are thought to be at least partially attributable to its actions at this type of receptor:
- A. glutamate receptor
- B. cholinergic receptor
- C. opioid receptor
- D. GABA receptor
Show Answer
Correct answer: C
The active ingredients in kratom are thought to activate opioid receptors involved in pain relief to account for kratom’s analgesic and other opioid-like effects. Some refer to kratom alkaloids as "atypical opioids."
28. Although psilocybin (the main compound in psychedelic mushrooms) is not strongly psychoactive on its own, it is converted in the body into which substance that interacts with serotonin receptors to produce its effects?
- A. serotonin
- B. dimethyltryptamine (DMT)
- C. psilocin
- D. mescaline
Show Answer
Correct answer: C
Psilocybin itself is not thought to be very psychoactive, but soon after it is ingested it is metabolized into a substance called psilocin, which is highly psychoactive. We don't have a complete understanding of how psilocin produces its effects, but its action at serotonin receptors is thought to be critical to the effects of the drug.
29. Most addictive drugs---either directly or indirectly---cause levels of this neurotransmitter to increase:
- A. dopamine
- B. serotonin
- C. GABA
- D. norepinephrine
Show Answer
Correct answer: A
Most addictive drugs cause dopamine levels to increase, especially in areas of the brain that are considered part of the brain's reward system (e.g,. nucleus accumbens). While this relationship might seem to imply that dopamine causes pleasure, evidence suggests a more nuanced role for dopamine in addiction.
30. A drug binds to a serotonin receptor, activates it, and causes a response, but the response is only a fraction of what is caused when serotonin binds to the receptor. What is the term used to describe this type of drug action?
- A. partial agonism
- B. agonism
- C. antagonism
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: A
Agonism occurs when a drug binds to a receptor and causes a biological response. Agonists that can generate a maximal response at a receptor are called full agonists. Partial agonists are only able to generate a fraction of the possible response at a receptor.
