Functional Neuroanatomy Questions - p. 2
31. The precentral gyrus is the location of which of these major brain structures?
- A. primary visual cortex
- B. primary motor cortex
- C. primary auditory cortex
- D. primary somatosensory cortex
Show Answer
Correct answer: B
The primary motor cortex is found in the precentral gyrus. It is an important area in the brain for voluntary movement.
32. This part of a neuron contains the nucleus of the cell:
- A. dendrites
- B. soma/cell body
- C. axon
- D. axon terminals/synaptic boutons
Show Answer
Correct answer: B
The soma (aka cell body) contains the nucleus of the cell.
33. The primary visual cortex is found in the occipital lobe, surrounding and extending into this structure:
- A. central sulcus
- B. calcarine sulcus
- C. lateral sulcus
- D. cingulate sulcus
Show Answer
Correct answer: B
The primary visual cortex, also known as V1, is a brain region that is critically important for the processing of visual information. It is found in the occipital lobe, surrounding and extending into a sulcus called the calcarine sulcus.
34. These glial cells line the ventricles; their primary function is to produce cerebrospinal fluid:
- A. astrocytes
- B. oligodendrocytes
- C. microglia
- D. ependymal cells
Show Answer
Correct answer: D
Ependymal cells are a type of glial cell found in the central nervous system (CNS). They line the ventricles of the brain and the central canal of the spinal cord. Their primary function is to produce cerebrospinal fluid (CSF) and to help circulate it.
35. This sulcus divides the frontal lobe from the parietal lobe:
- A. calcarine sulcus
- B. central sulcus
- C. lateral sulcus
- D. cingulate sulcus
Show Answer
Correct answer: B
The central sulcus is a fissure that runs down the side of the brain and separates the frontal and parietal lobes.
36. How many pairs of spinal nerves emerge from the spinal cord?
- A. 30
- B. 31
- C. 32
- D. 34
Show Answer
Correct answer: B
The spinal cord is divided into segments, each of which gives rise to a pair of spinal nerves. There are 31 segments, named for their location: there are 8 cervical segments, 12 thoracic segments, 5 lumbar segments, 5 sacral segments, and 1 coccygeal segment.
37. Jean has a stroke that affects his right cerebellar hemisphere. Afterwards, he develops some movement and coordination problems. On which side of the body are these deficits likely to be more evident?
- A. right
- B. left
- C. there's no reason to think they'd be more evident on one than the other
Show Answer
Correct answer: A
While the right cerebral hemisphere primarily controls voluntary movement in the left side of the body, the right cerebellar hemisphere is primarily responsible for the right side of the body. Jean might experience symptoms such as impaired coordination, unrefined movements, tremors, etc., and they would likely be more prominent on the right side of the body.
38. Postganglionic neurons of the parasympathetic nervous system primarily release __________, while the postganglionic neurons of the sympathetic nervous system primarily release __________.
- A. acetylcholine, norepinephrine
- B. norepinephrine, norepinephrine
- C. acetylcholine, acetylcholine
- D. norepinephrine, acetylcholine
Show Answer
Correct answer: A
Postganglionic neurons of the parasympathetic nervous system primarily release acetylcholine, while the postganglionic neurons of the sympathetic nervous system primarily release norepinephrine. The preganglionic neurons of both the parasympathetic and sympathetic nervous systems primarily release acetylcholine.
39. Where is the subarachnoid space located?
- A. between the dura mater and the arachnoid mater
- B. between the pia mater and the brain
- C. between the arachnoid mater and the pia mater
- D. between the dura mater and the skull
Show Answer
Correct answer: C
The subarachnoid space is found between the arachnoid mater and the pia mater. The subarachnoid space is filled with cerebrospinal fluid (CSF).
40. This part of the brain is known for its role in regulating homeostasis throughout the body. Through its connections to the the autonomic nervous system and endocrine system, as well as its ability to influence behavior, it is involved in the regulation of thirst, hunger and feeding, body temperature, and circadian rhythms, among many other things:
- A. amygdala
- B. hypothalamus
- C. hippocampus
- D. cerebellum
Show Answer
Correct answer: B
The hypothalamus is involved in many processes that are critically important to maintaining homeostasis across various bodily systems. Some of the major functions generally attributed to the hypothalamus include the regulation of: thirst and drinking behavior, fluid and electrolyte balance, hunger and feeding, body temperature, stress responses, aggressive behaviors, reproductive behaviors, circadian rhythms, the sleep-wake cycle, and more.
41. This part of a neuron is the region where neurotransmitters are typically released from:
- A. axon
- B. dendrite
- C. cell body/soma
- D. axon terminal/synaptic bouton
Show Answer
Correct answer: D
When an action potential reaches the axon terminals/synaptic boutons, it causes an influx of calcium ions. These ions prompt vesicles to fuse with the presynaptic membrane, and cause the release of neurotransmitters into the synaptic cleft.
42. Where is most of the cerebrospinal fluid (CSF) in the central nervous system located?
- A. in the ventricles
- B. in the central canal
- C. in the subarachnoid space
- D. in the cerebral aqueduct
Show Answer
Correct answer: C
CSF is produced in the ventricles, but the ventricles only contain about 1/8 of the total CSF in the central nervous system. The rest of the CSF is primarily found in the subarachnoid space.
43. These glial cells are responsible for myelinating neurons in the peripheral nervous system:
- A. Schwann cells
- B. microglia
- C. astrocytes
- D. oligodendrocytes
Show Answer
Correct answer: A
Myelin is an insulating material that covers the axons of most neurons in the nervous system. Oligodendrocytes are the cells responsible for myelinating central nervous system neurons, while Schwann cells myelinate neurons in the peripheral nervous system.
44. Current estimates suggest that humans use somewhere around 10-20% of our brains, suggesting that we have yet to tap into the full capabilities of the brain.
- A. True
- B. False
Show Answer
Correct answer: B
The idea that we use only a fraction of our brain is a myth that was long ago debunked by neuroscience research. Modern neuroimaging methods in particular have demonstrated that nearly every part of the brain is active at some point.
45. Which of the following structures is NOT considered part of the basal ganglia?
- A. caudate
- B. putamen
- C. globus pallidus
- D. red nucleus
Show Answer
Correct answer: D
The red nucleus is found in the brainstem, and is thought to be involved in motor coordination (among other things). It is not, however, considered part of the basal ganglia. Major structures of the basal ganglia include the caudate, putamen, globus pallidus, substantia nigra, and subthalamic nucleus.
46. These midbrain structures are recognizable as two small bumps on the dorsal surface of the brainstem. They are a critical component of the auditory pathway:
- A. superior colliculi
- B. cerebral peduncles
- C. inferior colliculi
- D. cerebellar peduncles
Show Answer
Correct answer: C
The inferior colliculi form two bumps on the posterior surface of the brainstem just below the superior colliculi. The inferior colliculus is best known for its role in hearing. It is the largest nucleus of the auditory system in humans, and it is the point in the brainstem where all auditory pathways traveling through the brainstem converge.
47. When referring to the brain, the term dorsal describes areas that are:
- A. closer to the top of the brain (i.e., superior)
- B. closer to the middle of the brain
- C. closer to the bottom of the brain (i.e., inferior)
Show Answer
Correct answer: A
When used for animals that move through the world horizontally (e.g., on all fours), dorsal refers to the back and ventral refers to the abdominal region. With humans, the same usage applies when we are looking at the spinal cord. At the junction between the top of the brainstem and the diencephalon, however, the axis shifts due to the fact that humans walk upright. Above this level dorsal refers to the superior portion of the brain and ventral refers to the inferior portion.
48. This part of the brainstem contains the two largest dopamine-producing areas in the brain, the ventral tegmental area (VTA) and substantia nigra:
- A. medulla
- B. midbrain
- C. pons
Show Answer
Correct answer: B
The midbrain contains the ventral tegmental area (VTA) and substantia nigra, which are the two largest concentrations of dopamine neurons in the brain.
49. A patient has a condition that causes the degeneration of cells in the anterior horn of the spinal cord. What type of deficit will likely result?
- A. sensory
- B. cognitive
- C. motor
- D. there will be no deficit b/c there is no functional tissue in the anterior horn
Show Answer
Correct answer: C
The anterior horn contains the cell bodies of motor neurons that activate skeletal muscle. These neurons, called alpha motor neurons, leave the cord in the ventral roots and represent the way the nervous system enacts movements. Thus, damage to the anterior horn would result in a deficit of movement.
50. The substantia nigra is divided into two parts: the pars reticulata and pars compacta. Which of these regions contains a higher concentration of dopamine neurons?
- A. pars reticulata
- B. pars compacta
- C. both regions contain a similar number of dopamine neurons
Show Answer
Correct answer: B
The dopamine neurons in the substantia nigra are primarily found in the substantia nigra pars compacta; the pars reticulata is more heavily populated with GABA neurons. The substantia nigra gets its dark coloring from the large number of dopamine neurons in the pars compacta, as they express high levels of a dark pigment called neuromelanin.
51. Which lobe of the brain contains the auditory cortex?
- A. frontal
- B. temporal
- C. parietal
- D. occipital
Show Answer
Correct answer: B
The auditory cortex is found in the temporal lobe. Most of it is hidden from view, buried deep within a fissure called the lateral sulcus. Some auditory cortex is visible on the external surface the brain, however, as it extends to a gyrus called the superior temporal gyrus.
52. A patient experienced a severe spinal cord injury that severely damaged the right side of her spinal cord at the level of C8. Which of the following accurately describes the deficit she would likely experience in terms of pain and temperature sensations?
- A. loss of pain/temperature sense on the right side of the body below the damage
- B. loss of pain/temperature sense on the left side of the body below the damage
- C. loss of pain/temperature sense on the right side of the body above the damage
- D. loss of pain/temperature sense on the left side of the body above the damage
Show Answer
Correct answer: B
Pain and temperature sensations are primarily carried in the spinothalamic tract. This pathway carries these sensations from receptors to the spinal cord and then crosses over (i.e., decussates) to the other side of the spinal cord before traveling up to the brain. Thus, the tract in the spinal cord is carrying info from the other side of the body. Damage to the spinothalamic tract then, results in a deficit in pain and temperature sense on the opposite side of the body---below the damage.
53. According to our best estimates, there are about 86 billion neurons in the brain. About how many glial cells are there?
- A. 860 billion (10x more glial cells than neurons)
- B. 430 billion (5x more glial cells than neurons)
- C. 85 billion (about the same number of glial cells and neurons)
- D. 40 billion (about half as many glial cells as neurons)
Show Answer
Correct answer: C
Earlier estimates suggested glia outnumbered neurons 10 to 1, but more recent research using better cell-counting techniques (e.g., isotropic fractionation) has shown the neuron-to-glia ratio is closer to 1:1 across the whole brain.
54. Which of the following vessels is NOT considered part of the Circle of Willis?
- A. anterior choroidal artery
- B. anterior cerebral artery
- C. internal carotid artery
- D. posterior cerebral artery
Show Answer
Correct answer: A
The Circle of Willis is made up of the anterior cerebral arteries, internal carotid arteries, posterior cerebral arteries, anterior communicating artery, and posterior communicating arteries. The interconnection of these vessels can allow blood flow to continue if a major vessel is blocked on one side of the brain.
55. What part of the brain are Purkinje cells found in?
- A. cerebral cortex
- B. brainstem
- C. cerebellum
- D. diencephalon
Show Answer
Correct answer: C
Purkinje cells are a distinctive type of neuron found only in the cerebellum. They have extensive branching dendrites, which gives them a very unique appearance.
56. The mammillary bodies are typically considered part of the hypothalamus; what function is most strongly linked to the mammillary bodies?
- A. control of movement
- B. memory formation
- C. auditory perception
- D. visual processing
Show Answer
Correct answer: B
The mammillary bodies are small structures in the brain that have critical connections with other areas involved in processing and storing memories. When the mammillary bodies are damaged, such as in conditions like Wernicke-Korsakoff syndrome, individuals often experience severe amnesia, particularly the inability to create new long-term memories.
57. In most people, how long are the longest axons in the human body?
- A. about 100 micrometers (0.0001 meters)
- B. about .3 meters (1 foot)
- C. about 1 meter (~3.3 feet)
- D. about 3 meters (10 feet)
Show Answer
Correct answer: C
The longest axons in the human body are those of the sciatic nerve, which extends from the lower back down to the toes. This nerve is both the largest and longest in the body, with axons that can reach about 1 meter (~3.3 feet) in length (its actual length is dependent on the height of the individual). It plays a crucial role in controlling movement and sensation in the legs and feet.
58. Most of the human cerebral cortex is neocortex, and it is arranged into how many distinct layers?
- A. True
- B. 3
- C. 6
- D. 12
Show Answer
Correct answer: C
Most of the cerebral cortex in humans is classified as neocortex, which is so named because it is thought to have appeared relatively recently in vertebrate evolution. Neurons in the neocortex are typically arranged in six layers, which are distinguished from one another by differences in cell type and cell density.
59. Which of the following regions of the cerebellum is thought to be most directly involved with the maintenance of posture?
- A. dentate nucleus
- B. vermis
- C. cerebrocerebellum
- D. interposed nucleus
Show Answer
Correct answer: B
While various cerebellar regions are involved with posture, the vermis controls the trunk and axial muscles, making it the cerebellar region most directly responsible for maintaining posture and balance during standing and slow movement.
60. This is the most inferior part of the brainstem, found just above the spinal cord:
- A. midbrain
- B. medulla oblongata
- C. pons
Show Answer
Correct answer: B
The medulla oblongata, or the medulla, is the lowest part of the brainstem, found below the pons and above the spinal cord. There is no clear separation between the medulla and the spinal cord; instead the spinal cord gradually transitions into the medulla.
