All Questions: 91-120
91. How is hydrocephalus typically treated?
- A. With drugs that increase the production of cerebrospinal fluid (CSF)
- B. With a device called a shunt that drains CSF from the ventricles
- C. By reducing fluid intake to reduce the amount of CSF produced
- D. There is no accepted treatment for hydrocephalus
Show Answer
Correct answer: B
A cerebral shunt is the most common treatment for hydrocephalus. A shunt system consists of a plastic tube connected to a valve and a catheter. One end of the catheter is placed in a ventricle where CSF is accumulating, and the other is typically placed in the abdominal cavity. The shunt diverts CSF to the abdominal cavity, where it can safely drain and be absorbed into the bloodstream.
92. The precentral gyrus is the location of which of these major brain structures?
- A. primary visual cortex
- B. primary motor cortex
- C. primary auditory cortex
- D. primary somatosensory cortex
Show Answer
Correct answer: B
The primary motor cortex is found in the precentral gyrus. It is an important area in the brain for voluntary movement.
93. This peptide hormone and neuropeptide has been called the "love hormone" because of its purported role in positive social interactions, but its best understood effects involve increasing uterine contractions during labor and the release of milk during lactation:
- A. melatonin
- B. vasopressin
- C. oxytocin
- D. cortisol
Show Answer
Correct answer: C
Oxytocin is involved with increasing uterine contractions during labor and with the milk let-down reflex, which causes milk to be released during breastfeeding. Some research suggests it is involved with positive social interactions and feelings of trust, empathy, and social bonding. In truth, however, the research in this area is very unclear, and there is no consensus on oxytocin's effects on behavior.
94. This part of a neuron contains the nucleus of the cell:
- A. dendrites
- B. soma/cell body
- C. axon
- D. axon terminals/synaptic boutons
Show Answer
Correct answer: B
The soma (aka cell body) contains the nucleus of the cell.
95. Selective serotonin reuptake inhibitors (SSRIs) are drugs used to treat depression. Their mechanism involves the inhibition of the reuptake of serotonin, which leads to _________ levels of serotonin in the synaptic cleft.
- A. stable/unchanged
- B. decreased
- C. increased
Show Answer
Correct answer: C
Neurotransmitter reuptake is a method neurons use to remove excess neurotransmitters from the synaptic cleft. The inhibition of reuptake leads to higher levels of neurotransmitters in the synaptic cleft. Thus, SSRIs increase serotonin levels in the synaptic cleft, an effect which is either directly or indirectly related to an improvement in the symptoms of depression.
96. The primary visual cortex is found in the occipital lobe, surrounding and extending into this structure:
- A. central sulcus
- B. calcarine sulcus
- C. lateral sulcus
- D. cingulate sulcus
Show Answer
Correct answer: B
The primary visual cortex, also known as V1, is a brain region that is critically important for the processing of visual information. It is found in the occipital lobe, surrounding and extending into a sulcus called the calcarine sulcus.
97. These glial cells line the ventricles; their primary function is to produce cerebrospinal fluid:
- A. astrocytes
- B. oligodendrocytes
- C. microglia
- D. ependymal cells
Show Answer
Correct answer: D
Ependymal cells are a type of glial cell found in the central nervous system (CNS). They line the ventricles of the brain and the central canal of the spinal cord. Their primary function is to produce cerebrospinal fluid (CSF) and to help circulate it.
98. The most common condition to result from a ruptured brain aneurysm is:
- A. encephalitis
- B. transient ischemic attack (aka mini-stroke)
- C. meningitis
- D. subarachnoid hemorrhage
Show Answer
Correct answer: D
The rupture of a brain aneurysm typically causes bleeding into the area surrounding the brain---a condition known as subarachnoid hemorrhage. Subarachnoid hemorrhage is an extremely dangerous situation with high rates of fatality.
99. This sulcus divides the frontal lobe from the parietal lobe:
- A. calcarine sulcus
- B. central sulcus
- C. lateral sulcus
- D. cingulate sulcus
Show Answer
Correct answer: B
The central sulcus is a fissure that runs down the side of the brain and separates the frontal and parietal lobes.
100. This substance, now recognized to be an important neurotransmitter, was first discovered in blood serum. Its name was derived from its presence in blood and its ability to cause blood vessel constriction:
- A. serotonin
- B. norepinephrine
- C. dopamine
- D. glutamate
Show Answer
Correct answer: A
Serotonin was first discovered in blood serum in the late 1940s and found to cause blood vessels to constrict. It was named serotonin, with sero- referring to serum and -tonin referring to tone (as in vascular tone). It was initially thought that serotonin's only role was in regulation of the circulatory system, but it was later discovered to play a key role in the nervous system as a neurotransmitter.
101. This condition, which typically involves extensive memory deficits along with other symptoms, is caused by a thiamine (vitamin B1) deficiency and is often linked to excessive alcohol consumption:
- A. Vascular dementia
- B. Alzheimer's disease
- C. Creutzfeldt-Jakob disease
- D. Wernicke-Korsakoff syndrome
Show Answer
Correct answer: D
Wernicke-Korsakoff syndrome typically involves a severely impaired ability to form new memories, disrupted recall of previously-formed memories, and a variety of other symptoms. It is caused by a thiamine deficiency, and is often (although not always) linked to alcoholism.
102. What was the first neurotransmitter to be discovered?
- A. dopamine
- B. acetylcholine
- C. glycine
- D. serotonin
Show Answer
Correct answer: B
In a famous experiment in 1921, Otto Loewi demonstrated that chemical signaling played a key role in neural communication by showing a chemical he called Vagusstoff could affect the activity of the vagus nerve. Prior to that experiment, many neuroscientists believed neural communication was only electrical. In 1936, Henry Dale isolated Loewi's Vagusstoff and named it acetylcholine.
103. How many pairs of spinal nerves emerge from the spinal cord?
- A. 30
- B. 31
- C. 32
- D. 34
Show Answer
Correct answer: B
The spinal cord is divided into segments, each of which gives rise to a pair of spinal nerves. There are 31 segments, named for their location: there are 8 cervical segments, 12 thoracic segments, 5 lumbar segments, 5 sacral segments, and 1 coccygeal segment.
104. The carotid arteries supply the brain with around 70-80% of its blood. Which arteries supply the remaining 20-30%?
- A. posterior cerebral arteries
- B. anterior choroidal arteries
- C. vertebral arteries
- D. spinal arteries
Show Answer
Correct answer: C
While the internal carotid arteries carry about 70-80% of the blood to the brain, the vertebral arteries carry the remaining 20-30%. The carotid system provides the majority of blood flow to the cerebral hemispheres, while the vertebral system primarily supplies the brainstem, cerebellum, and posterior parts of the cerebral hemispheres.
105. Which of the following is a major location of dopamine neurons in the brain?
- A. nucleus basalis
- B. raphe nuclei
- C. locus coeruleus
- D. ventral tegmental area (VTA)
Show Answer
Correct answer: D
The ventral tegmental area (VTA) and substantia nigra are the two largest areas of dopamine neuron concentration (and production) in the brain. There are several major dopamine pathways that carry dopamine from these areas of concentration to other parts of the brain.
106. Curare causes muscle paralysis; it has been used by indigenous peoples in Central and South America to coat arrows for hunting. What action does it have at acetylcholine receptors?
- A. antagonist
- B. agonist
- C. inverse agonist
- D. allosteric modulator
Show Answer
Correct answer: A
Curare acts as an antagonist at acetylcholine receptors. Specifically, it blocks nicotinic acetylcholine receptors, which are typically activated to cause muscle contraction. By blocking these receptors, curare causes paralysis. Studying curare helped scientists to understand the function of acetylcholine at the neuromuscular junction---where neurons synapse on muscles to cause them to contract.
107. The optic nerve carries visual information from the eye to the optic chiasm, where it then mixes with fibers from the optic nerve from the opposite eye to form the:
- A. optic tectum
- B. lateral geniculate nucleus
- C. optic radiations
- D. optic tract
Show Answer
Correct answer: D
At the optic chiasm, about 60% of the axons from the optic nerve cross over to the other side of the brain, while the rest stay on the side they originated on. The result of this is that all of the information from the right visual field ends up traveling to the left side of the brain, and vice versa. After the optic chiasm, the visual fibers are no longer called the optic nerve; they’re now called the optic tract.
108. Almost all incoming sensory information is sent to the thalamus before it is sent to the cortex to be processed. Information from this sense is an exception; it bypasses the thalamus and goes directly to the cortex to be processed.
- A. touch
- B. smell
- C. vision
- D. taste
Show Answer
Correct answer: B
Olfaction, or smell, is unique in that olfactory information does not get sent to the thalamus before being sent to the cortex. Instead, it is sent to the olfactory cortex, where the initial processing of olfactory information occurs. It's unknown why exactly this unique pathway exists; some have hypothesized it is an evolutionary adaptation to enable faster processing of olfactory information.
109. The pharmacology of alcohol is complex and still not completely understood, but its main mechanism of action is thought to involve:
- A. increased GABA activity and decreased glutamate activity
- B. increased glutamate activity and decreased serotonin activity
- C. decreased norepinephrine activity and decreased GABA activity
- D. decreased serotonin activity and decreased norepinephrine activity
Show Answer
Correct answer: A
Alcohol is thought to act as a positive allosteric modulator at GABA receptors, in the process increasing the effects of GABA. This increased GABA signaling may help to explain alcohol's sedative and anxiolytic effects. Alcohol also inhibits activity at glutamate receptors.
110. This coiled structure was named for its resemblance to a snail's shell; it contains the main receptor organ for hearing:
- A. tectum
- B. cochlea
- C. colliculus
- D. trigone
Show Answer
Correct answer: B
The cochlea is a coiled structure that resembles a snail shell (cochlea comes from the Greek kochlos, which means "snail"); it is found within the inner ear. It contains the organ of Corti, which is the main receptor organ for hearing.
111. Paul Broca's well-known patient, Victor Leborgne, had difficulty speaking voluntarily; his only voluntary speech consisted mostly of an utterance that sounded like the word:
- A. hat
- B. boat
- C. tan
- D. moon
Show Answer
Correct answer: C
When Leborgne came under Broca's care, one of the only sounds he was able to make--unless antagonized, which could prompt him to curse--was an utterance that resembled the word "tan." Examining Leborgne's brain (after he died) helped Broca to identify the region that would eventually become known as Broca's area. Leborgne's verbal deficit would become known as Broca's aphasia.
112. This neuroscientist won the Nobel Prize in 1906 for helping to demonstrate that neurons are individual cells (instead of the nervous system being one continuous network of nerve fibers, as many believed in his time). He is also well known for his artistic renditions of neurons and nervous system structures.
- A. Camillo Golgi
- B. John Hughlings Jackson
- C. Charles Scott Sherrington
- D. Santiago Ramon y Cajal
Show Answer
Correct answer: D
Santiago Ramon y Cajal helped to demonstrate that neurons are individual cells, and his work helped to disprove reticular theory, the idea that the nervous system is made up of one continuous network of nerve fibers. Ramon y Cajal was also well known for his beautiful drawings of neurons and nervous system structures.
113. This neurodegenerative disease can be traced back to an autosomal dominant mutation in a single gene; the mutation results in a repetitive sequence of three nucleotides---a pattern known as a trinucleotide repeat. The disease can cause a variety of symptoms, including substantial movement-related problems, such as involuntary movements, impaired coordination, and muscle rigidity.
- A. Parkinson's disease
- B. Huntington's disease
- C. Alzheimer's disease
- D. Amyotrophic lateral sclerosis (ALS)
Show Answer
Correct answer: B
Huntington's disease can be traced back to a mutation in the huntingtin (HTT) gene. The mutation causes a high degree of trinucleotide repetition in the gene. The mutation is an autosomal dominant mutation, meaning that if it's inherited it will be expressed, and offspring have a 50% chance of inheriting the mutated gene if one parent has it.
114. Steve is playing baseball and gets hit in the middle of his forehead with an errant ball. Which branch of his trigeminal nerve would carry the pain sensation to his brain?
- A. mandibular
- B. maxillary
- C. ophthalmic
Show Answer
Correct answer: C
The trigeminal nerve is responsible for carrying touch and pain sensations from the face and head, and it has three main branches. The branch that handles sensations from the forehead is the ophthalmic branch of the trigeminal nerve.
115. In general, neural activity during seizures is:
- A. increased
- B. decreased
- C. unchanged
Show Answer
Correct answer: A
Although mechanisms can vary slightly for different types of seizures, in general seizures are caused by excessive and synchronized electrical activity in the brain. In a typical seizure, large groups of neurons fire at the same time, leading to spikes in neural activity. During a seizure, this abnormal neural activity can spread due to the failure of inhibitory mechanisms, leading to widespread abnormalities in brain function.
116. The infectious agent in prion diseases is thought to be a/an:
- A. virus
- B. environmental toxin
- C. protein
- D. antibody
Show Answer
Correct answer: C
The agent in prion diseases (also called transmissible spongiform encephalopathies) is thought to be a misfolded form of a protein called prion protein, or PrP. This misfolded form of the protein seems to be able to induce other proteins to become abnormally folded, and it has been shown to be able to transmit disease in certain situations.
117. When a neuron is at rest, there is a higher concentration of sodium ions _______________ the cell.
- A. inside
- B. outside
- C. sodium ion concentrations are equivalent inside and outside the cell
Show Answer
Correct answer: B
When a neuron is at rest, there is a higher concentration of sodium ions outside the cell. When the neuron becomes depolarized (e.g., due to neurotransmitter binding and resulting influx of positively-charged ions), sodium channels open and allow sodium to rush into the cell, generating an action potential.
118. After a stroke, a patient has difficulty perceiving and attending to stimuli in his left field of vision. Without being aware of it, he does not eat food from the left side of his plate, stops shaving the left side of his face, and cannot read from the left page of a book. What condition is this patient experiencing?
- A. prosopagnosia
- B. aphasia
- C. Capgras syndrome
- D. hemispatial neglect
Show Answer
Correct answer: D
Hemispatial neglect (aka contralateral neglect) typically emerges after a stroke that affects the right cerebral hemisphere, especially when the stroke impacts the parietal lobe. Patients with hemispatial neglect experience a deficit in attention to one side of the visual field (typically the side opposite the stroke damage).
119. Jean has a stroke that affects his right cerebellar hemisphere. Afterwards, he develops some movement and coordination problems. On which side of the body are these deficits likely to be more evident?
- A. right
- B. left
- C. there's no reason to think they'd be more evident on one than the other
Show Answer
Correct answer: A
While the right cerebral hemisphere primarily controls voluntary movement in the left side of the body, the right cerebellar hemisphere is primarily responsible for the right side of the body. Jean might experience symptoms such as impaired coordination, unrefined movements, tremors, etc., and they would likely be more prominent on the right side of the body.
120. Postganglionic neurons of the parasympathetic nervous system primarily release __________, while the postganglionic neurons of the sympathetic nervous system primarily release __________.
- A. acetylcholine, norepinephrine
- B. norepinephrine, norepinephrine
- C. acetylcholine, acetylcholine
- D. norepinephrine, acetylcholine
Show Answer
Correct answer: A
Postganglionic neurons of the parasympathetic nervous system primarily release acetylcholine, while the postganglionic neurons of the sympathetic nervous system primarily release norepinephrine. The preganglionic neurons of both the parasympathetic and sympathetic nervous systems primarily release acetylcholine.
