Cerebral Hemispheres 2
NEUROSCIENTIFICALLY CHALLENGED

NEUROSCIENCE MADE SIMPLER

All Questions: 421-450

421. At a neuron’s resting membrane potential, where are potassium ions more concentrated: inside or outside the cell?

  • A. inside
  • B. outside
Show Answer

Correct answer: A

When a neuron is at rest, potassium ions and organic anions are more concentrated inside the cell, while sodium and chloride ions are more concentrated outside the cell.

422. Axons that conduct pain information are generally classified into two primary fiber types: A-delta fibers and which of the following?

  • A. A-beta fibers
  • B. B fibers
  • C. C fibers
  • D. la fibers
Show Answer

Correct answer: C

Pain is primarily carried by two classes of peripheral axons: thinly myelinated A-delta fibers, which conduct fast, sharp, well-localized pain, and unmyelinated C fibers, which conduct slower, dull, aching, or burning pain.

423. Which family of proteins is primarily responsible for getting synaptic vesicles ready to fuse with the presynaptic membrane during neurotransmitter release?

  • A. SNARE proteins
  • B. neurofilaments
  • C. voltage-gated potassium channels
  • D. kinesin motor proteins
Show Answer

Correct answer: A

SNARE proteins (including synaptobrevin/VAMP, syntaxin, and SNAP-25) form a complex that docks and primes synaptic vesicles and then drives membrane fusion during neurotransmitter release.

424. Which sulcus separates the parietal lobe into the superior and inferior parietal lobules?

  • A. central sulcus
  • B. lateral sulcus
  • C. postcentral sulcus
  • D. intraparietal sulcus
Show Answer

Correct answer: D

The intraparietal sulcus runs horizontally across the lateral surface of the parietal lobe and divides it into the superior and inferior parietal lobules.

425. Chronic traumatic encephalopathy (CTE) is characterized by the abnormal accumulation of which misfolded protein as its primary neuropathological hallmark?

  • A. tau
  • B. beta-amyloid
  • C. alpha-synuclein
  • D. prion protein
Show Answer

Correct answer: A

CTE is classified as a tauopathy; it is defined by the accumulation of hyperphosphorylated tau in neurons and other cells like astrocytes to form abnormal clusters or aggregates.

426. One popular hypothesis proposes that conventional antidepressants (e.g., SSRIs) and newer agents such as ketamine produce their long-term effects by enhancing synaptic connectivity in the hippocampus. Which of the molecules below is most closely associated with this process?

  • A. substance P
  • B. oxytocin
  • C. brain-derived neurotrophic factor (BDNF)
  • D. neurotensin
Show Answer

Correct answer: C

Brain-derived neurotrophic factor, or BDNF, is a neuropeptide that plays a role in a wide range of important nervous system processes, including the growth and survival of neurons and the formation and strengthening of synaptic connections.

427. This stage of sleep is often called "slow-wave sleep" because a significant portion of brain activity during it involves low-frequency, high-amplitude waves (as measured by an EEG):

  • A. non-REM stage 1
  • B. non-REM stage 2
  • C. non-REM stage 3
  • D. REM sleep
Show Answer

Correct answer: C

Non-REM stage 3 sleep is also known as slow-wave sleep or deep sleep. In stage 3, delta waves, which are low-frequency, high amplitude waves, make up at least 20% of brain activity.

428. A patient reports that after a stroke, they cannot see anything in the right visual field of either eye. An MRI shows an infarct in the occipital lobe. Which artery was most likely occluded?

  • A. middle cerebral artery
  • B. anterior cerebral artery
  • C. anterior communicating artery
  • D. posterior cerebral artery
Show Answer

Correct answer: D

The posterior cerebral artery supplies the occipital lobe, including the primary visual cortex.

429. Which two brain regions contain the largest concentrations of dopamine-producing neurons?

  • A. caudate nucleus and putamen
  • B. substantia nigra and ventral tegmental area
  • C. nucleus accumbens and amygdala
  • D. hypothalamus and thalamus
Show Answer

Correct answer: B

There are several areas of the brain where dopamine neurons are concentrated. The largest are the substantia nigra pars compacta and ventral tegmental area in the midbrain.

430. Which of the following is NOT typically classified as a prion disease?

  • A. variant Creutzfeldt-Jakob disease (vCJD)
  • B. fatal insomnia
  • C. kuru
  • D. Huntington's disease
Show Answer

Correct answer: D

While mutant huntingtin protein may display "prion-like" behavior, Huntington's disease is not considered a prion disease.

431. During the knee-jerk (patellar) reflex, tapping the patellar tendon briefly stretches the quadriceps muscle. Which receptor detects this stretch and initiates the reflex arc?

  • A. golgi tendon organ
  • B. Pacinian corpuscle
  • C. muscle spindle
  • D. nociceptor
Show Answer

Correct answer: C

When the patellar tendon of the quadriceps muscle is stretched, the stretch is detected by stretch receptors known as muscle spindles that are found in the quadriceps muscle.

432. A 19-year-old college student presents to the ER with a severe headache, high fever, confusion, and neck stiffness. After an assessment, the physician immediately starts intravenous antibiotics and orders a lumbar puncture. What condition does the physician seem to most strongly suspect?

  • A. subarachnoid hemorrhage
  • B. bacterial meningitis
  • C. epidural hematoma
  • D. ischemic stroke
Show Answer

Correct answer: B

Meningitis is an inflammation of the meninges (the membranes that surround the brain and spinal cord). The most severe cases of meningitis tend to involve bacterial infections, and symptoms include headache, neck stiffness, fever, and altered mental status.

433. Which of the following hormones is NOT produced in the anterior pituitary gland?

  • A. thyroid-stimulating hormone
  • B. growth hormone
  • C. oxytocin
  • D. adrenocorticotropic hormone
Show Answer

Correct answer: C

Oxytocin is made in the hypothalamus and released from the posterior pituitary gland.

434. When a flashlight is shined into a patient’s right eye, neither pupil constricts. However, when the light is shined into the left eye, both pupils constrict normally. Based on these findings, which cranial nerve is most likely impaired?

  • A. the right oculomotor nerve
  • B. the left optic nerve
  • C. the left oculomotor nerve
  • D. the right optic nerve
Show Answer

Correct answer: D

If light is shined into the right eye and neither pupil constricts, it suggests a deficit in sensory input and may indicate damage to the right optic nerve.

435. Which of the following best describes the primary mechanism by which GABA-B receptor activation inhibits neuronal activity?

  • A. opening of ligand-gated chloride channels
  • B. increased sodium influx through voltage-gated channels
  • C. direct phosphorylation of ionotropic glutamate receptors
  • D. activation of G proteins that open potassium channels
Show Answer

Correct answer: D

GABA-B receptors are metabotropic (or G protein-coupled) receptors; when activated they frequently cause the opening of potassium channels. These channels allow positively charged potassium ions to flow out of the neuron, making the neuron hyperpolarized and less likely to fire an action potential.

436. Which of the following is a common treatment for Alzheimer's disease?

  • A. L-DOPA
  • B. amphetamines
  • C. NMDA receptor agonists
  • D. acetylcholinesterase inhibitors
Show Answer

Correct answer: D

The most common treatments for Alzheimer’s disease involve drugs that inhibit the activity of acetylcholinesterase, an enzyme that breaks down the neurotransmitter acetylcholine. The drugs, called acetylcholinesterase inhibitors, increase levels of acetylcholine, which is thought to promote healthy cognition and memory.

437. Which of the following arteries is part of the circle of Willis?

  • A. posterior inferior cerebellar artery
  • B. anterior cerebral artery
  • C. anterior choroidal artery
  • D. middle cerebral artery
Show Answer

Correct answer: B

The anterior cerebral, internal carotid, and posterior cerebral arteries on both sides of the brain are interconnected by the anterior and posterior communicating arteries, forming a ring-like structure known as the circle of Willis. This interconnection can allow blood flow to continue if a major vessel is blocked on one side of the brain.

438. The microvilli of taste receptor cells extend through which structure to come in contact with substances in the mouth?

  • A. papilla
  • B. taste pore
  • C. lingual gland
  • D. gustatory nerve
Show Answer

Correct answer: B

Microvilli extend from taste receptor cells through an opening called the taste pore into the mouth. These microvilli come in contact with substances in the mouth that can be tasted, also known as tastants. Tastants interact with taste receptor cells through a number of different mechanisms to depolarize the cells.

439. Methamphetamine is FDA-approved in the United States to treat which psychiatric condition?

  • A. depression
  • B. ADHD
  • C. panic disorder
  • D. obsessive-compulsive disorder
Show Answer

Correct answer: B

Methamphetamine is approved by the FDA for the treatment of ADHD, and was commonly prescribed (as Desoxyn) in the 1960s to early 1970s to treat pediatric hyperactivity before tighter controls on the medication in 1971 led to a drastic decline in use.

440. Which of the following is an accepted mechanism underlying tinnitus?

  • A. cochlear damage causing compensatory hyperactivity in auditory pathways
  • B. complete loss of activity in the auditory cortex
  • C. excessive earwax directly stimulating auditory nerve firing
  • D. increased blood flow to the cochlea producing phantom sounds
Show Answer

Correct answer: A

The mechanisms underlying tinnitus are not well understood, but it’s thought that hearing loss might be linked to tinnitus in a number of ways. Damage to the cochlea, for example, may lead to increased signaling in other auditory structures to compensate for the reduction in auditory input from the cochlea, and the resultant amplification of neural noise may lead to tinnitus.

441. Which of the following hormones is NOT released from the pituitary gland?

  • A. adrenocorticotropic hormone
  • B. thyroid-stimulating hormone
  • C. growth hormone
  • D. melatonin
Show Answer

Correct answer: D

The anterior pituitary contains cells that produce several important hormones: adrenocorticotropic hormone, thyroid-stimulating hormone, luteinizing hormone, follicle-stimulating hormone, growth hormone, and prolactin. Circulating melatonin is produced and secreted primarily by the pineal gland.

442. Which cranial nerve connects the brain to the gastrointestinal tract and plays a central role in communication along the gut–brain axis?

  • A. olfactory nerve (CN I)
  • B. trigeminal nerve (CN V)
  • C. vagus nerve (CN X)
  • D. hypoglossal nerve (CN XII)
Show Answer

Correct answer: C

The vagus nerve (CN X) sends and receives signals between the brain and much of the GI tract. Because it carries both sensory information from the gut to the brain and motor signals back to the gut, it is the main nerve involved in communication along the gut–brain axis.

443. The cell bodies of sensory neurons that enter the spinal cord are located in which structure below?

  • A. dorsal root ganglion
  • B. ventral horn
  • C. dorsal horn
  • D. ventral root ganglion
Show Answer

Correct answer: A

Neurons carrying sensory information enter the back of the spinal cord as dorsal rootlets, which all emerge from a single dorsal root. The cell bodies of these sensory neurons are contained in a cluster of cell bodies called a dorsal root ganglion.

444. In obesity, circulating leptin levels tend to be:

  • A. higher than normal
  • B. lower than normal
  • C. the same as in someone who is of normal weight
Show Answer

Correct answer: A

Leptin is a hormone that is known to suppress hunger. Leptin levels are higher on average in obesity because adipose tissue produces leptin. The brain, however, is often less responsive to leptin---a phenomenon known as leptin resistance.

445. Which of the following best describes the primary neural mechanism underlying a concussion?

  • A. death of neurons caused by prolonged oxygen deprivation
  • B. axon stretching and neuronal damage due to brain movement within the skull
  • C. accumulation of cerebrospinal fluid leading to increased intracranial pressure
  • D. degeneration of dopamine-producing neurons in the basal ganglia
Show Answer

Correct answer: B

A concussion is a type of traumatic brain injury that occurs when rapid movement of the head or an impact to the head causes the brain to move within the skull, potentially stretching axons and damaging cell membranes of neurons.

446. Damage to the glossopharyngeal nerve (cranial nerve IX) would most likely be associated with which of the following?

  • A. loss of taste on the anterior 2/3 of the tongue
  • B. difficulty moving the tongue side to side
  • C. loss of taste on the posterior 1/3 of the tongue
  • D. facial paralysis on one side of the face
Show Answer

Correct answer: C

Damage to the glossopharyngeal nerve can cause a variety of symptoms, including a loss of taste on the posterior ⅓ of the tongue, trouble swallowing, and generally decreased sensation on the back of the tongue, the soft palate, and pharynx.

447. What enzyme is found at the neuromuscular junction and is responsible for breaking down acetylcholine?

  • A. choline acetyltransferase
  • B. monoamine oxidase
  • C. catechol-O-methyltransferase
  • D. acetylcholinesterase
Show Answer

Correct answer: D

The enzyme acetylcholinesterase is present at the neuromuscular junction; it breaks down acetylcholine and in the process terminates its effects on the muscle fiber, thus ending the communication between the motor neuron and the muscle fiber.

448. Which type of seizure begins in a localized region of one cerebral hemisphere, but can spread to involve additional brain areas?

  • A. absence seizure
  • B. generalized (tonic-clonic) seizure
  • C. focal (partial) seizure
  • D. myoclonic seizure
Show Answer

Correct answer: C

In seizures called focal seizures, excessive neural activity begins in one specific area of the brain called the seizure focus, but it can also propagate to other areas of the brain.

449. These glial cells provide metabolic support to neurons and help maintain the blood-brain barrier:

  • A. oligodendrocytes
  • B. astrocytes
  • C. ependymal cells
  • D. microglia
Show Answer

Correct answer: B

Astrocytes are star-shaped glial cells with many functions, which include providing nutrient support to neurons, helping repair damage to nervous system tissue, regulating communication between neurons, and maintaining the blood-brain-barrier, which keeps potentially toxic substances in the blood from entering the brain.

450. The axons from olfactory receptor cells travel from the olfactory epithelium to this structure, forming the first cranial nerve:

  • A. hippocampus
  • B. olfactory bulb
  • C. hypothalamus
  • D. olfactory tubercle
Show Answer

Correct answer: B

The axons of olfactory receptor cells travel from the olfactory epithelium to the olfactory bulb. These axons make up the first cranial nerve, which is generally considered the shortest cranial nerve.


→ Next Group of Questions

← Back to Main Quiz Bank

YOUR BRAIN, EXPLAINED

Sleep. Memory. Pleasure. Fear. Language. We experience these things every day, but how do our brains create them? Your Brain, Explained is a personal tour around your gray matter. Building on neuroscientist Marc Dingman’s popular YouTube series, 2-Minute Neuroscience, this is a friendly, engaging introduction to the human brain and its quirks using real-life examples and Dingman’s own, hand-drawn illustrations.

  • An informative, accessible and engaging book for anyone who has even the slightest interest in how the brain works, but doesn’t know where to begin. - Dean Burnett, PhD, author, Happy Brain and Idiot Brain

  • Dingman weaves classic studies with modern research into easily digestible sections, to provide an excellent primer on the rapidly advancing field of neuroscience. - Moheb Costandi, author, Neuroplasticity and 50 Human Brain Ideas You Really Need to Know

  • ...a highly readable and accessible introduction to the operation of the brain and current issues in neuroscience... a wonderful introduction to the field. - Frank Amthor, PhD, Professor of Psychology, The University of Alabama at Birmingham, author, Neuroscience for Dummies

  • Reading like a collection of detective stories, Your Brain, Explained combines classic cases in the history of neurology with findings stemming from the latest techniques used to probe the brain’s secrets. - Stanley Finger, PhD, Professor Emeritus of Psychological & Brain Sciences, Washington University (St. Louis), author, Origins of Neuroscience

``