All Questions: 361-390
361. At the resting membrane potential of a typical neuron, where are potassium (K+) ions more concentrated?
- A. inside the cell
- B. outside the cell
- C. equally distributed inside and outside the cell
- D. in the synaptic cleft
Show Answer
Correct answer: A
At resting membrane potential, potassium ions are more concentrated inside the cell. This gradient is maintained by the sodium-potassium pump, which actively moves potassium into the cell and sodium out.
362. Sleep paralysis is a state of immobility that occurs just before falling asleep or upon awakening. It is thought to result from an overlap between wakefulness and which sleep stage?
- A. non-REM stage 1
- B. non-REM stage 2
- C. non-REM stage 3
- D. REM sleep
Show Answer
Correct answer: D
Sleep paralysis is generally believed to occur due to an overlap between REM sleep and wakefulness. During REM sleep, neurons in the brainstem inhibit spinal cord neurons, causing a widespread loss of muscle movement. Sleep paralysis appears to result from this REM-related paralysis persisting into wakefulness.
363. A 70-year-old man develops right-sided weakness and difficulty speaking. Imaging shows a blood clot blocking his middle cerebral artery, causing death of brain tissue in the frontal lobe. Which type of stroke has occurred?
- A. hemorrhagic stroke
- B. ischemic stroke
- C. transient ischemic attack (TIA)
Show Answer
Correct answer: B
Ischemia is a term that refers to a reduction in blood supply to a bodily tissue, and ischemic strokes occur when blood flow to a part of the brain is blocked or restricted. This is most commonly due to a blood clot blocking a blood vessel.
364. Monoamine oxidase inhibitors (MAOIs), which are best known for their use in treating depression, act via this mechanism:
- A. they increase the activity of an enzyme that breaks down monoamines
- B. they inhibit the reuptake of monoamines
- C. they increase the reuptake of monoamines
- D. they inhibit the activity of an enzyme that breaks down monoamines
Show Answer
Correct answer: D
Monoamine oxidase is an enzyme involved with the breakdown of a group of neurotransmitters called the monoamines, which include serotonin. MAOIs inhibit monoamine oxidase, leading to higher levels of monoamines.
365. Alcohol's effects on the brain include increasing activity at GABA receptors and this effect at glutamate receptors:
- A. inhibition of activity at glutamate receptors
- B. increasing activity at glutamate receptors
- C. alcohol doesn't act on glutamate receptors
Show Answer
Correct answer: A
How alcohol acts on the brain is still not completely understood. Two of the best known effects, however, are alcohol's actions on GABA and glutamate receptors. Alcohol increases GABA activity at a subtype of the GABA receptor known as GABAa. And, it inhibits the activity of glutamate receptors.
366. Which of the following is an accepted treatment for Seasonal Affective Disorder (SAD)?
- A. blue-light blocking glasses worn throughout the day
- B. melatonin supplementation in the morning
- C. ketogenic diet
- D. bright light therapy
Show Answer
Correct answer: D
Bright light therapy is the most common treatment for seasonal affective disorder. Morning exposure to bright light may help to realign the circadian rhythm and improves mood symptoms in some patients.
367. Carpal tunnel syndrome is a condition caused by the compression of which nerve?
- A. median nerve
- B. ulnar nerve
- C. radial nerve
- D. carpal nerve
Show Answer
Correct answer: A
Carpal tunnel syndrome is a common condition caused by the compression of the median nerve, which carries sensations from the thumb, index finger, middle finger, and part of the ring finger—primarily on the palm side of the hand—as well as controls most of the muscles in the thumb, some muscles in the forearm that help with finger and wrist movements, and muscles in the index and middle fingers.
368. Acetylcholine acts on two major receptor types: nicotinic and muscarinic. Muscarinic receptors are:
- A. ligand-gated ion channels (ionotropic)
- B. tyrosine kinase receptors
- C. G-protein coupled receptors (metabotropic)
- D. steroid hormone receptors
Show Answer
Correct answer: C
Acetylcholine acts on two receptor families with multiple subtypes. Nicotinic receptors are ionotropic and named for their activation by nicotine; they generally produce neuronal excitation. Muscarinic receptors are metabotropic (G-protein coupled receptors) and named for their sensitivity to muscarine; their effects vary by receptor subtype.
369. The internal carotid arteries supply the brain with around 80% of its blood. Which arteries provide the remaining 20%?
- A. anterior cerebral arteries
- B. posterior inferior cerebellar arteries
- C. middle cerebral arteries
- D. vertebral arteries
Show Answer
Correct answer: D
The internal carotid arteries supply the brain with about 80% of its blood, while the vertebral arteries contribute the remaining 20%.
370. Which structures of the vestibular system are responsible for detecting linear acceleration (such as forward and backward movement) and gravitational forces?
- A. semicircular canals
- B. otolith organs (utricle & saccule)
- C. cristae ampullares
- D. organs of Corti
Show Answer
Correct answer: B
The vestibular system uses two organs, known as the otolith organs, to detect forward and backward movements and gravitational forces. There are two otolith organs in the vestibular labyrinth: the utricle, which detects movement in the horizontal plane, and the saccule, which detects movement in the vertical plane.
371. Sleepwalking most commonly occurs during which stage of sleep?
- A. stage 1 (non-REM)
- B. stage 2 (non-REM)
- C. stage 3 (non-REM)
- D. REM sleep
Show Answer
Correct answer: C
Sleepwalking typically occurs during stage 3 non-rem sleep (also known as slow-wave sleep or deep sleep). It can also occur in stage 2, but this is much less common.
372. You step on a piece of sharp glass and reflexively pull your foot away from the painful stimulus. This reflex is known as the:
- A. knee-jerk reflex
- B. withdrawal reflex
- C. plantar reflex
- D. golgi tendon reflex
Show Answer
Correct answer: B
The withdrawal reflex is an automatic response enacted to withdraw a limb from a painful stimulus. If, for example, you were to touch a hot stove or step on a tack, the withdrawal reflex would cause you to pull your arm or leg away from the painful stimulus without having to consciously plan to do so. The reflex is also known as the flexor-withdrawal reflex.
373. The pharmacological mechanism of beta blockers in treating performance anxiety involves antagonism of receptors for which of the following:
- A. serotonin
- B. norepinephrine
- C. dopamine
- D. cortisol
Show Answer
Correct answer: B
Beta blockers are antagonists at receptors called beta-adrenergic receptors, meaning they block these receptors. Beta-adrenergic receptors are normally activated by epinephrine and norepinephrine, and their activation increases heart rate and blood pressure (among other effects). Thus, by blocking beta-adrenergic receptors, beta-blockers can decrease heart rate and blood pressure and help to decrease physical symptoms of anxiety.
374. The primary mechanism of serotonin-norepinephrine reuptake inhibitors (SNRIs) is to:
- A. inhibit a protein that removes serotonin & norepinephrine from the synapse
- B. increase the presynaptic release of serotonin and norepinephrine
- C. inhibit a protein involved in the synthesis of serotonin and norepinephrine
- D. increase the activity of a protein that degrades serotonin & norepinephrine
Show Answer
Correct answer: A
SNRIs work primarily by inhibiting a mechanism called reuptake. In reuptake, a protein called a transporter transports excess neurotransmitter molecules out of the synaptic cleft, typically back into the neuron that released them. SNRIs inhibit the reuptake of serotonin and norepinephrine, causing levels of these neurotransmitters in the synaptic cleft to rise.
375. The strongest non-genetic risk factor associated with spina bifida is:
- A. maternal calcium deficiency
- B. excess maternal vitamin C intake
- C. inadequate intake of folate or folic acid during pregnancy
- D. elevated maternal cholesterol levels
Show Answer
Correct answer: C
There are a number of non-genetic risk factors for spina bifida, but the best established one is inadequate intake of folate or folic acid before and during early pregnancy. Although it’s not completely clear why low folate levels are linked to spina bifida, folate plays important roles in neural development and thus a deficiency is thought to have the potential to interfere with healthy development.
376. Which of the following best describes the main role of pons signaling in REM sleep?
- A. it activates the cortex and inhibits motor neurons to cause muscle paralysis
- B. it suppresses dreaming by inhibiting cortical activity
- C. it maintains wakefulness by stimulating the reticular activating system
- D. it prevents REM sleep by increasing activity in the locus coeruleus
Show Answer
Correct answer: A
During REM sleep, certain neurons in the pons drive activation of the cortex, while others project to the medulla and spinal cord to inhibit motor neurons and cause the paralysis characteristic of REM sleep.
377. A patient presents with her right eye deviated laterally (toward the side of her head), a drooping right eyelid, and an inability to move her right eye up or down. Which cranial nerve has likely been impacted in this patient?
- A. right facial nerve
- B. left abducens nerve
- C. right oculomotor nerve
- D. left trochlear nerve
Show Answer
Correct answer: C
These symptoms are a clear sign of oculomotor nerve palsy, which involves lateral deviation of the eye, ptosis (drooping of the eyelid), impaired vertical movement of the affected eye, mydriasis (constantly dilated pupil), and diplopia (double vision).
378. Hydrocephalus involves the abnormal buildup of which substance within the brain?
- A. blood
- B. cerebrospinal fluid
- C. lymph
- D. interstitial fluid
Show Answer
Correct answer: B
Hydrocephalus is a condition that involves the build-up of cerebrospinal fluid, or CSF, a fluid that is produced in the cavities of the brain known as the ventricles.
379. Which nucleus of the thalamus serves as the primary relay for auditory information?
- A. lateral geniculate nucleus
- B. pulvinar nucleus
- C. medial geniculate nucleus
- D. ventral posterolateral nucleus
Show Answer
Correct answer: C
The medial geniculate nucleus of the thalamus is the primary relay for auditory information, transmitting signals from the inferior colliculus to the auditory cortex in the temporal lobe.
380. In Alzheimer’s disease, abnormal protein clusters known as amyloid plaques form primarily in which location?
- A. in the axons of neurons
- B. outside neurons in the extracellular space
- C. in the cell bodies of neurons
- D. amyloid plaques aren't associated with Alzheimer's disease
Show Answer
Correct answer: B
Amyloid plaques are extracellular deposits composed mainly of amyloid beta peptides. Although amyloid beta is produced inside neurons, it is released and aggregates outside neurons, forming plaques in the extracellular space.
381. Benzodiazepines bind to GABA receptors at a location separate from where GABA binds. They don't cause activation of the receptor on their own, but they enhance the effect of GABA when it binds to the receptor. What is the name for this type of drug action?
- A. allosteric modulation
- B. agonism
- C. antagonism
- D. inverse agonism
Show Answer
Correct answer: A
Drugs that bind to a receptor at a different site from where an agonist binds and influence the function of the receptor are called allosteric modulators. Allosteric modulators may increase or decrease the likelihood of an agonist binding to a receptor, enhance or reduce the effects an agonist has when it does bind, or activate the receptor on their own.
382. What lobe of the brain is the primary auditory cortex found in?
- A. frontal
- B. parietal
- C. occipital
- D. temporal
Show Answer
Correct answer: D
The primary auditory cortex is located in the temporal lobe of the brain, near the lateral (Sylvian) fissure. This region receives auditory information and is essential for processing basic features of sound such as pitch, loudness, and timing.
383. GABA belongs to which chemical class of neurotransmitters?
- A. monoamines
- B. neuropeptides
- C. amino acid neurotransmitters
- D. endocannabinoids
Show Answer
Correct answer: C
Gamma-aminobutyric acid, or GABA, is an amino acid neurotransmitter. It is synthesized from another amino acid neurotransmitter, glutamate, in a reaction catalyzed by the enzyme glutamic acid decarboxylase.
384. The substantia nigra pars reticulata has high numbers of these types of neurons:
- A. dopamine
- B. GABA
- C. serotonin
- D. acetylcholine
Show Answer
Correct answer: B
The substantia nigra is made up of two distinct regions: the substantia nigra pars compacta and the substantia nigra pars reticulata. The substantia nigra pars reticulata is primarily populated with GABA neurons, while the substantia nigra pars compacta is primarily populated with dopamine neurons.
385. A corpus callosotomy is typically a "last-resort" procedure to treat what condition?
- A. schizophrenia
- B. obsessive-compulsive disorder
- C. epilepsy
- D. chronic pain
Show Answer
Correct answer: C
A corpus callosotomy involves surgically cutting part or all of the corpus callosum, the major fiber tract connecting the two cerebral hemispheres. In some patients with severe, medication-resistant epilepsy, seizures rapidly spread from one hemisphere to the other through these fibers. By interrupting that pathway, the surgery reduces the spread and severity of seizures.
386. What is the term for the membrane potential at which depolarization opens voltage-gated sodium channels and triggers an action potential?
- A. threshold
- B. resting membrane potential
- C. refractory phase
- D. depolarization point
Show Answer
Correct answer: A
When neurotransmitters interacting with receptors causes repeated depolarization of the neuron, eventually the neuron reaches what is known as its threshold membrane potential. When threshold is reached, a large number of sodium channels open, allowing positively charged sodium ions into the cell and triggering an action potential.
387. At the beginning of the new year, you are planning ahead and setting some goals for 2026. Which brain region below is most active in this long-term planning?
- A. cerebellum
- B. prefrontal cortex
- C. precentral gyrus
- D. hypothalamus
Show Answer
Correct answer: B
The prefrontal cortex is heavily involved with executive functions, which involve processes that focus on controlling short-sighted behavior to be able to act with a goal in mind.
388. A neurotransmitter binds to a receptor and activates a G-protein, which then activates an enzyme inside the cell. What type of receptor did the neurotransmitter bind to?
- A. ionotropic
- B. tyrosine kinase receptor
- C. metabotropic receptor
- D. steroid receptor
Show Answer
Correct answer: C
Metabotropic receptors are also known as G-protein-coupled receptors. When a neurotransmitter binds to one, it activates a G-protein. The G-protein can then influence the opening of ion channels, activate enzymes, and initiate signaling cascades within the cell.
389. Huntington's disease is caused by a mutation in what gene?
- A. amyloid precursor protein (APP) gene
- B. huntingtin (HTT) gene
- C. tumor protein p53 (TP53) gene
- D. dystrophin (DMD) gene
Show Answer
Correct answer: B
The pathology of Huntington’s disease can be traced back to a mutation in a single gene called huntingtin. The mutation that causes Huntington’s disease is a dominant mutation. Thus, if one parent has the disease, their child has a 50% chance of developing it, too.
390. Which structure in the cochlea contains the hair cells that convert sound vibrations into neural signals?
- A. tectorial membrane
- B. tympanic membrane
- C. scala vestibuli
- D. organ of Corti
Show Answer
Correct answer: D
The organ of Corti is the receptor organ of the ear. It sits atop the basilar membrane and contains receptor cells known as hair cells, which convert sound vibrations into signals the nervous system can understand.
