Cerebral Hemispheres 2
NEUROSCIENTIFICALLY CHALLENGED

NEUROSCIENCE MADE SIMPLER

All Questions: 151-180

151. While you're walking across the floor, you step on something sharp. What reflex enables you to pull your leg away from the painful stimulus automatically, without having to consciously decide to do so?

  • A. knee-jerk reflex
  • B. plantar reflex
  • C. triceps reflex
  • D. withdrawal reflex
Show Answer

Correct answer: D

The withdrawal reflex (also known as the flexor withdrawal reflex) is an automatic, polysynaptic spinal reflex that causes a limb to quickly withdraw from a painful stimulus. Because the circuitry is contained within the spinal cord, the reflex does not require input from the brain and occurs without conscious control.

152. This scientist made an important contribution to neuroscience with his improvements to "silver staining," a process that stains neurons in a way that made individual neurons clearly visible for the first time:

  • A. Santiago Ramon y Cajal
  • B. Paul Broca
  • C. Camillo Golgi
  • D. Eric Kandel
Show Answer

Correct answer: C

Before the 1870s, scientists had little ability to obtain clear pictures of neurons due to the lack of a selective stain to make neurons appear distinct. Golgi developed a stain using silver nitrate, which caused neurons to appear dark against a yellow background. Golgi's stain led to the establishment of the fact that neurons are distinct cells, something that was very much up for debate before.

153. Which combination of cranial nerves is primarily responsible for carrying taste sensations from the tongue?

  • A. III (oculomotor) and VI (abducens)
  • B. V (trigeminal) and X (vagus)
  • C. XI (spinal accessory) and XII (hypoglossal)
  • D. VII (facial) and IX (glossopharyngeal)
Show Answer

Correct answer: D

The facial nerve carries taste sensations from the anterior 2/3 of the tongue, and the glossopharyngeal nerve carries taste sensations from the posterior 1/3 of the tongue. The vagus nerve also carries some taste sensations, but primarily from the epiglottis and throat.

154. Norepinephrine is made directly from this other neurotransmitter, via an enzymatic modification:

  • A. dopamine
  • B. serotonin
  • C. acetylcholine
  • D. glutamate
Show Answer

Correct answer: A

Norepinephrine is synthesized from dopamine in a reaction catalyzed by the enzyme dopamine beta-hydroxylase.

155. This part of the brainstem contains the two largest dopamine-producing areas in the brain, the ventral tegmental area (VTA) and substantia nigra:

  • A. medulla
  • B. midbrain
  • C. pons
Show Answer

Correct answer: B

The midbrain contains the ventral tegmental area (VTA) and substantia nigra, which are the two largest concentrations of dopamine neurons in the brain.

156. A patient has a condition that causes the degeneration of cells in the anterior horn of the spinal cord. What type of deficit will likely result?

  • A. sensory
  • B. cognitive
  • C. motor
  • D. there will be no deficit b/c there is no functional tissue in the anterior horn
Show Answer

Correct answer: C

The anterior horn contains the cell bodies of motor neurons that activate skeletal muscle. These neurons, called alpha motor neurons, leave the cord in the ventral roots and represent the way the nervous system enacts movements. Thus, damage to the anterior horn would result in a deficit of movement.

157. Although we don't fully understand how LSD's mechanism of action in the brain leads to the experiences people have when taking the drug, LSD's activity at these receptors seems to be critical to the drug's psychedelic effects:

  • A. dopamine
  • B. serotonin
  • C. glutamate
  • D. GABA
Show Answer

Correct answer: B

LSD’s activity at a subtype of serotonin receptor called the 5-HT2A receptor is critical to the drug’s psychedelic effects. LSD acts as a partial agonist at the 5-HT2A receptor, which means that it binds to the 5-HT2A receptor and generates a response that is a fraction of what the natural ligand, serotonin, generates. LSD also interacts with other receptors, although the role of these receptors in the effects of LSD is less clear.

158. Someone places an object in your hand while your eyes are closed. Even without opening your eyes, you are able to feel the object and tell that it is a key. What sensory pathway played the largest role in the perception required to determine what the object was?

  • A. spinothalamic tract
  • B. corticospinal tract
  • C. dorsal columns-medial lemniscus
  • D. spinoreticular tract
Show Answer

Correct answer: C

The dorsal columns-medial lemniscus pathway (also called the posterior columns-medial lemniscus) is the main pathway that carries tactile information to the brain. It carries information about fine touch, vibration, pressure, and proprioception (the sense of body position).

159. The substantia nigra is divided into two parts: the pars reticulata and pars compacta. Which of these regions contains a higher concentration of dopamine neurons?

  • A. pars reticulata
  • B. pars compacta
  • C. both regions contain a similar number of dopamine neurons
Show Answer

Correct answer: B

The dopamine neurons in the substantia nigra are primarily found in the substantia nigra pars compacta; the pars reticulata is more heavily populated with GABA neurons. The substantia nigra gets its dark coloring from the large number of dopamine neurons in the pars compacta, as they express high levels of a dark pigment called neuromelanin.

160. Which lobe of the brain contains the auditory cortex?

  • A. frontal
  • B. temporal
  • C. parietal
  • D. occipital
Show Answer

Correct answer: B

The auditory cortex is found in the temporal lobe. Most of it is hidden from view, buried deep within a fissure called the lateral sulcus. Some auditory cortex is visible on the external surface the brain, however, as it extends to a gyrus called the superior temporal gyrus.

161. Low levels of this nutrient are considered one possible cause of some cases of seasonal affective disorder:

  • A. zinc
  • B. vitamin B3
  • C. calcium
  • D. vitamin D
Show Answer

Correct answer: D

Seasonal affective disorder (SAD) is a subtype of depression or bipolar disorder in which symptoms appear at specific times of the year and go into full remission at other times. Several hypotheses have been proposed to explain seasonal affective disorder, with one being that low levels of vitamin D could play a role. The evidence is mixed, however, and suggests vitamin D probably only plays a role in certain cases.

162. Xanomeline is a new addition to the antipsychotic drug market, with a unique mechanism compared to other antipsychotics. What receptors does it primarily act on?

  • A. dopamine
  • B. serotonin
  • C. acetylcholine
  • D. glutamate
Show Answer

Correct answer: C

Xanomeline (sold as xanomeline-trospium, or Cobenfy) is an acetylcholine receptor agonist. This means that it stimulates acetylcholine receptors (specifically M1 and M4 receptor subtypes). This is unique because most other antipsychotics primarily target dopamine and/or serotonin receptors.

163. This area of the retina has a very high density of cones, and is responsible for our highest acuity vision:

  • A. optic disc
  • B. sclera
  • C. amacrine region
  • D. fovea
Show Answer

Correct answer: D

The fovea is a small, specialized area in the center of the retina. It's the area responsible for our sharpest, most detailed vision. The fovea contains mostly cone photoreceptors, which are responsible for color vision and fine detail. It has virtually no rods, which are more sensitive to low light but less precise.

164. Lyme disease can affect the nervous system and cause neurological symptoms. What bacterial genus includes species that cause Lyme disease?

  • A. Borrelia
  • B. Treponema
  • C. Rickettsia
  • D. Mycoplasma
Show Answer

Correct answer: A

Lyme disease is a tick-borne illness caused by a group of bacteria belonging to the genus Borrelia. When Lyme disease affects the nervous system, the resulting condition is called Lyme neuroborreliosis.

165. A patient experienced a severe spinal cord injury that severely damaged the right side of her spinal cord at the level of C8. Which of the following accurately describes the deficit she would likely experience in terms of pain and temperature sensations?

  • A. loss of pain/temperature sense on the right side of the body below the damage
  • B. loss of pain/temperature sense on the left side of the body below the damage
  • C. loss of pain/temperature sense on the right side of the body above the damage
  • D. loss of pain/temperature sense on the left side of the body above the damage
Show Answer

Correct answer: B

Pain and temperature sensations are primarily carried in the spinothalamic tract. This pathway carries these sensations from receptors to the spinal cord and then crosses over (i.e., decussates) to the other side of the spinal cord before traveling up to the brain. Thus, the tract in the spinal cord is carrying info from the other side of the body. Damage to the spinothalamic tract then, results in a deficit in pain and temperature sense on the opposite side of the body---below the damage.

166. True or False: Placebos can affect hormone and neurotransmitter levels.

  • A. True
  • B. False
Show Answer

Correct answer: A

The placebo effect isn't just "all in your head" in the dismissive sense—it actually triggers real biological changes in the brain. When someone believes they're receiving an active treatment, even if it's inert, their expectation can activate brain systems involved in reward, pain, mood, etc.

167. Which of the following is a touch receptor?

  • A. bipolar cell
  • B. hair cell
  • C. olfactory receptor
  • D. Pacinian corpuscle
Show Answer

Correct answer: D

Pacinian corpuscles are rapidly-adapting touch receptors with very large receptive fields. They are thought to be most effective at transmitting information about vibrations objects cause when they are contacted or grasped by the hand. This information may be important for the use of tools.

168. If someone has high levels of leptin in their bloodstream, are they likely to be more hungry or less hungry?

  • A. more
  • B. less
  • C. high levels of leptin are unlikely to have any effect on hunger
Show Answer

Correct answer: B

Leptin is produced by fat cells in the body and binds to receptors in the brain (e.g., cortex and hypothalamus). It provides an indication to the brain of the amount of energy reserves someone has, and it acts as a signal to reduce appetite. Thus, higher levels of leptin would typically make someone less hungry.

169. What two scientists are credited with discovering the motor cortex through their work with dogs?

  • A. Hodgkin and Huxley
  • B. Golgi and Sherrington
  • C. Hubel and Wiesel
  • D. Fritsch and Hitzig
Show Answer

Correct answer: D

The discovery of the motor cortex is primarily credited to Gustav Fritsch and Eduard Hitzig. In 1870, Fritsch and Hitzig conducted experiments with dogs that demonstrated part of the cerebral cortex was directly responsible for causing movement; that region of the cortex would eventually be known as the motor cortex.

170. How is meningitis definitively diagnosed?

  • A. lumbar puncture (aka spinal tap)
  • B. neuroimaging (CT or MRI)
  • C. physical exam
  • D. urinalysis
Show Answer

Correct answer: A

A lumbar puncture involves taking a sample of cerebrospinal fluid from around the spinal cord; it is the only definitive way to diagnose meningitis. Neuroimaging, a physical exam, and blood tests can all support the diagnosis or provide additional information on the infection.

171. According to our best estimates, there are about 86 billion neurons in the brain. About how many glial cells are there?

  • A. 860 billion (10x more glial cells than neurons)
  • B. 430 billion (5x more glial cells than neurons)
  • C. 85 billion (about the same number of glial cells and neurons)
  • D. 40 billion (about half as many glial cells as neurons)
Show Answer

Correct answer: C

Earlier estimates suggested glia outnumbered neurons 10 to 1, but more recent research using better cell-counting techniques (e.g., isotropic fractionation) has shown the neuron-to-glia ratio is closer to 1:1 across the whole brain.

172. The hormonal cascade of the HPA axis (a critical part of our stress response) results in the release of this hormone from the adrenal glands:

  • A. adrenocorticotropic hormone (ACTH)
  • B. prolactin
  • C. corticotropic releasing hormone (CRH)
  • D. cortisol
Show Answer

Correct answer: D

The HPA axis includes a group of hormone-secreting structures: the hypothalamus, pituitary gland, and adrenal glands. Its primary function is to regulate the stress response. The cascade of hormones of the HPA axis involves the release of CRH from the hypothalamus, ACTH from the pituitary gland, and cortisol from the adrenal glands.

173. Which of the following vessels is NOT considered part of the Circle of Willis?

  • A. anterior choroidal artery
  • B. anterior cerebral artery
  • C. internal carotid artery
  • D. posterior cerebral artery
Show Answer

Correct answer: A

The Circle of Willis is made up of the anterior cerebral arteries, internal carotid arteries, posterior cerebral arteries, anterior communicating artery, and posterior communicating arteries. The interconnection of these vessels can allow blood flow to continue if a major vessel is blocked on one side of the brain.

174. What part of the brain are Purkinje cells found in?

  • A. cerebral cortex
  • B. brainstem
  • C. cerebellum
  • D. diencephalon
Show Answer

Correct answer: C

Purkinje cells are a distinctive type of neuron found only in the cerebellum. They have extensive branching dendrites, which gives them a very unique appearance.

175. Which of the following types of neuroimaging typically provides information on brain structure only (not function)?

  • A. functional magnetic resonance imaging (fMRI)
  • B. computed tomography (CT)
  • C. positron emission tomography (PET)
  • D. electroencephalography (EEG)
Show Answer

Correct answer: B

Computed tomography, also known as computed axial tomography, is a type of structural neuroimaging. It is usually called a CAT or CT scan. It involves taking a series of x-ray images from various locations around the head. These images can then be combined to construct an image of the brain. The other answer choices all are used to obtain information about brain function.

176. In Alzheimer's disease, a protein called tau is found in a misfolded state in clusters called:

  • A. amyloid plaques
  • B. Lewy bodies
  • C. neurofibrillary tangles
  • D. Pick bodies
Show Answer

Correct answer: C

Tau protein is normally found inside neurons and involved in maintaining neuronal structure. In Alzheimer's disease it accumulates inside neurons in clusters called neurofibrillary tangles.

177. This scientist's famous experiments with frogs in the 18th century helped to demonstrate that the function of nerves depends on electric currents:

  • A. Luigi Galvani
  • B. Alessandro Volta
  • C. Nikola Tesla
  • D. Camillo Golgi
Show Answer

Correct answer: A

Luigi Galvani discovered that muscles contract in response to electrical stimulation, a phenomenon that he observed in frog legs. His work revealed that electricity plays a role in the nervous system, which was a critical step toward understanding neuronal physiology.

178. When sound waves cause fluid to move within the cochlea, that fluid movement causes this structure to move as well, ultimately leading to the activation of hair cells and the perception of sound:

  • A. tympanic membrane
  • B. basilar membrane
  • C. ossicles
  • D. auditory nerve
Show Answer

Correct answer: B

The basilar membrane moves in response to fluid vibrations in the cochlea. This movement causes the hair cells' stereocilia to bend, which leads to their activation and the transmission of sound signals to the brain.

179. This stage of sleep is characterized by distinct EEG patterns called sleep spindles and K complexes:

  • A. stage 1
  • B. stage 2
  • C. stage 3
  • D. REM sleep
Show Answer

Correct answer: B

Stage 2 sleep is characterized by the presence of phenomena on an EEG known as sleep spindles and K complexes. Sleep spindles are trains of high-frequency waves. A K complex involves a biphasic wave that stands out from the rest of the EEG. The roles of these unique brainwave patterns is not completely clear.

180. This hormone is produced in the hypothalamus, released from the pituitary gland, and plays an important role in regulating fluid balance and blood pressure:

  • A. vasopressin
  • B. prolactin
  • C. oxytocin
  • D. adrenocorticotropic hormone
Show Answer

Correct answer: A

Vasopressin (also known as antidiuretic hormone) is produced in the hypothalamus and released from the posterior pituitary. It helps regulate fluid balance by promoting water reabsorption in the kidneys and supports blood pressure by constricting blood vessels.


→ Next Group of Questions

← Back to Main Quiz Bank

YOUR BRAIN, EXPLAINED

Sleep. Memory. Pleasure. Fear. Language. We experience these things every day, but how do our brains create them? Your Brain, Explained is a personal tour around your gray matter. Building on neuroscientist Marc Dingman’s popular YouTube series, 2-Minute Neuroscience, this is a friendly, engaging introduction to the human brain and its quirks using real-life examples and Dingman’s own, hand-drawn illustrations.

  • An informative, accessible and engaging book for anyone who has even the slightest interest in how the brain works, but doesn’t know where to begin. - Dean Burnett, PhD, author, Happy Brain and Idiot Brain

  • Dingman weaves classic studies with modern research into easily digestible sections, to provide an excellent primer on the rapidly advancing field of neuroscience. - Moheb Costandi, author, Neuroplasticity and 50 Human Brain Ideas You Really Need to Know

  • ...a highly readable and accessible introduction to the operation of the brain and current issues in neuroscience... a wonderful introduction to the field. - Frank Amthor, PhD, Professor of Psychology, The University of Alabama at Birmingham, author, Neuroscience for Dummies

  • Reading like a collection of detective stories, Your Brain, Explained combines classic cases in the history of neurology with findings stemming from the latest techniques used to probe the brain’s secrets. - Stanley Finger, PhD, Professor Emeritus of Psychological & Brain Sciences, Washington University (St. Louis), author, Origins of Neuroscience

``