Cerebral Hemispheres 2
NEUROSCIENTIFICALLY CHALLENGED

NEUROSCIENCE MADE SIMPLER

All Questions: 1-30

1. The optic disc is a part of the eye where:

  • A. we have our highest density of photoreceptors
  • B. there are no photoreceptors present
  • C. there are only rods (but no cones) present
  • D. there are only cones (but no rods) present
Show Answer

Correct answer: B

The optic disc is a part of the retina where the axons of retinal ganglion cells leave the eye to form the optic nerve. The optic disc lacks photoreceptors, thus creating a small "blind spot" in our visual field. We do not typically notice the blind spot because the brain uses information from the other eye to make the visual scene appear intact.

2. This brain region was named for its structural resemblance to a marine animal:

  • A. hippocampus
  • B. amygdala
  • C. insula
  • D. habenula
Show Answer

Correct answer: A

The word "hippocampus" comes from the Greek word for "seahorse." It earned this name because when you remove the hippocampus from the brain, it vaguely resembles a seahorse.

3. A doctor strokes the bottom of a 35-year-old patient’s foot to elicit the plantar reflex. What would be a healthy response?

  • A. The patient’s leg raises off of the table a few inches, then falls back down
  • B. The patient’s toes curl downwards
  • C. The patient’s big toe extends, and the other toes fan out
  • D. The patient’s big toe extends, but the other toes curl downwards
Show Answer

Correct answer: B

A healthy plantar reflex involves the toes curling downwards. If the big toe extends and the other toes fan out, this is known as the Babinski sign. If it occurs in adults, it can be indicative of nervous system damage/dysfunction, often involving the corticospinal tract. The Babinski sign, however, is normal in infants. Some individuals may not respond to plantar stimulation; this is known as a "neutral" response. It doesn't necessarily indicate a problem, but may warrant further investigation.

4. In the timeline of an action potential, which event below happens LAST?

  • A. Sodium (Na+) channels close, and potassium (K+) begins leaving the cell
  • B. The neuron reaches threshold
  • C. The neuron becomes hyperpolarized
  • D. Sodium (Na+) channels open, and sodium rushes into the cell
Show Answer

Correct answer: C

After sodium (Na+) has rushed into the cell in the rising phase of the action potential, the sodium channels close and potassium (K+) begins to leave the cell. This brings the neuron back to its resting membrane potential. The potassium channels, however, close gradually and allow enough positively-charged potassium to leave the neuron that the cell becomes briefly hyperpolarized. This creates a "relative refractory period," when it's less likely for the neuron to fire another action potential.

5. During recovery from a traumatic brain injury, Alex tells doctors that the family members visiting him in the hospital look and act just like his family, but he is certain they are not actually his family. He claims that his family members have been replaced by other people who are nearly indistinguishable from his family. Alex's claims, however, are clearly untrue. What rare condition is Alex experiencing?

  • A. Cotard's syndrome
  • B. Somatoparaphrenia
  • C. Clinical lycanthropy
  • D. Capgras syndrome
Show Answer

Correct answer: D

Capgras syndrome is a rare condition where patients begin to believe that people close to them (e.g., spouse, parents, children) have been replaced by imposters who look and act just like their loved ones. The delusions can also extend to individuals who are not close to the patient, and over time Capgras patients often begin to identify an increasing number of imposters in their life.

6. After Malik experiences head trauma, his doctor gently touches his eyes with a cotton swab to elicit the corneal eye blink reflex. When the doctor touches Malik’s left eye, both of his eyes blink in response. When the doctor touches Malik’s right eye, neither eye blinks. These results suggest a deficit with Malik’s:

  • A. Right trigeminal nerve
  • B. Right and left oculomotor nerves
  • C. Right facial nerve
  • D. Right and left trigeminal nerves
Show Answer

Correct answer: A

The corneal eye blink reflex tests the integrity of the trigeminal & facial nerves. The trigeminal nerve is the sensory limb of the reflex & the facial nerve controls the blinking of the eyes. The healthy response to touching one cornea would be that both eyes would blink. In Malik’s case, both facial nerves are functional as indicated by his healthy response to touching his left eye. When his right eye is touched, neither eye blinks, which suggests a problem with his right trigeminal nerve.

7. The hypothalamus controls the secretion of hormones from the anterior pituitary gland through the use of:

  • A. neurotransmitters that are secreted into the bloodstream
  • B. neurotransmitters that travel directly from the hypothalamus to pituitary gland
  • C. hormones called releasing hormones that are secreted by the hypothalamus
  • D. hormones called intermediate hormones that are secreted by the pituitary gland
Show Answer

Correct answer: C

The hypothalamus is connected to the anterior pituitary gland via a network of blood vessels called the hypophyseal portal system. The hypothalamus secretes a releasing hormone into the hypophyseal portal system, and the releasing hormone binds to receptors on anterior pituitary cells, prompting the release of a specific hormone from the anterior pituitary into the bloodstream in response.

8. A patient has suffered a severe spinal cord injury due to a stab wound; it has damaged the entire left half of a section of her cervical spinal cord. Which of the following would she most likely experience?

  • A. Loss of pain sensation on the left side of her body below the damage
  • B. Loss of proprioception on the right side of the body below the damage
  • C. Loss of movement on the left side of the body below the damage
  • D. Loss of tactile discrimination on the right side of the body below the damage
Show Answer

Correct answer: C

The functions indicated in the answer choices are associated with three tracts: the spinothalamic tract (pain/temperature), dorsal columns-medial lemniscus (touch/proprioception), & corticospinal tract (movement). Damage to half of the spinal cord would disrupt all three pathways, but the deficit for the dorsal columns-medial lemniscus and corticospinal tract would be on the same side, while the spinothalamic tract deficit would be on the opposite side, due to where these tracts decussate.

9. A patient arrives at the hospital with symptoms of headache, dizziness, and an inability to move her right arm and leg. The doctor orders a CT scan; she suspects a stroke that has affected the patient’s left cerebral hemisphere. Why do you think the doctor assumed the left hemisphere was involved?

  • A. Dizziness is more likely to occur with strokes that affect the left hemisphere
  • B. The left hemisphere controls movement of the right side of the body
  • C. Left hemisphere strokes tend to cause headaches, right hemisphere strokes do not
  • D. Due to the brain's vasculature, most strokes affect the left hemisphere
Show Answer

Correct answer: B

The doctor assumed the left cerebral hemisphere was involved due to the patient's inability to move her right arm and leg. Voluntary movement of the right side of the body is primarily controlled by signals that descend from the left cerebral hemisphere, and vice versa.

10. When a patient attempts to look to the left, his left eye does not move. When he looks straight ahead, his left eye deviates medially (toward his nose). What cranial nerve is likely implicated in the patient's symptoms?

  • A. CN III (oculomotor)
  • B. CN IV (trochlear)
  • C. CN VI (abducens)
  • D. CN II (optic)
Show Answer

Correct answer: C

The abducens nerve controls the lateral rectus muscle, which moves the eye laterally (i.e., to the side). When there is damage to the abducens nerve, a patient will often display an inability to move the eye laterally, and when they look straight ahead the eye will deviate medially because of the unopposed action of the medial rectus muscle (which moves the eye medially). There are a number of potential reasons for abducens nerve damage, including trauma, tumors, stroke, infections, and others.

11. During this stage of sleep, brain activity measured by an EEG is most similar to the activity observed when someone is awake:

  • A. stage 1
  • B. stage 2
  • C. stage 3
  • D. REM sleep
Show Answer

Correct answer: D

Rapid eye movement, or REM, sleep is sometimes called paradoxical sleep because the brain activity observed during REM resembles what is seen when someone is awake. During REM sleep, the muscles are completely relaxed and limp but the eyes are moving rapidly. This is also the time of sleep when our most vivid dreams are likely to occur.

12. A patient arrives at the hospital with several symptoms: her left eye is deviated to the side, she can't move her left eye up or down, she has double-vision, her left eyelid is drooping, and her left pupil is constantly dilated. Which cranial nerve seems to be affected?

  • A. her left optic nerve (CN II)
  • B. her left facial nerve (CN VII)
  • C. her left oculomotor nerve (CN III)
  • D. her left abducens nerve (CN VI)
Show Answer

Correct answer: C

The oculomotor nerve controls the function of four of our extraocular muscles as well as the muscle that raises the eyelid and the muscle that constricts the pupil. When the oculomotor nerve is damaged, the collection of symptoms in the question often occurs.

13. This structure, which is the largest bundle of axons in the brain, is sometimes severed as a way of treating epilepsy in patients who don't respond to other treatment approaches:

  • A. anterior commissure
  • B. corticospinal tract
  • C. spinothalamic tract
  • D. corpus callosum
Show Answer

Correct answer: D

The corpus callosum is the largest collection of white matter in the brain. It connects the two cerebral hemispheres and permits communication between them. A corpus callosotomy is a procedure where the corpus callosum is severed (typically partially), and it can be done to reduce the ability of seizures to spread from one cerebral hemisphere to the other. See this article for more info:

14. True or false? Eating a large amount of turkey can cause sleepiness due to the high amounts of tryptophan---a serotonin precursor---found in turkey.

  • A. True
  • B. False
Show Answer

Correct answer: B

While turkey does contain tryptophan, it doesn't have higher levels of tryptophan than many other foods such as chicken, cheese, etc. While it is often claimed that eating a lot of turkey (e.g., on Thanksgiving) can increase tryptophan levels to the point of causing sleepiness, the tryptophan in turkey is not thought to contribute substantially to fatigue. It's more likely that tiredness after a large turkey meal is due to other factors, such as typical post-meal lethargy, alcohol intake, etc.

15. These glial cells are responsible for myelinating neurons in the central nervous system:

  • A. Schwann cells
  • B. microglia
  • C. astrocytes
  • D. oligodendrocytes
Show Answer

Correct answer: D

Myelin is an insulating material that covers the axons of most neurons in the nervous system. Oligodendrocytes are the cells responsible for myelinating central nervous system neurons, while Schwann cells myelinate neurons in the peripheral nervous system.

16. Rebecca wakes up one morning to find that she cannot move the left side of her face. Her left eye will not close, her mouth is drooping on the left side, and she can only make facial expressions with the right side of her face. She has not had a stroke, and is apparently healthy besides the symptoms she is experiencing. What cranial nerve seems to have been affected?

  • A. facial nerve
  • B. trigeminal nerve
  • C. oculomotor nerve
  • D. vagus nerve
Show Answer

Correct answer: A

The facial nerve controls the muscles of facial expression, and facial nerve dysfunction can cause the symptoms Rebecca is experiencing. When these types of symptoms occur in someone who is otherwise healthy (and thus there is no clear cause of the symptoms), the diagnosis is often Bell's palsy. Bell's palsy involves facial nerve dysfunction with an unknown origin. The symptoms typically come on rapidly, but also usually resolve on their own within several months.

17. Neuronal death in Parkinson's disease is typically most prominent in which of the following areas?

  • A. cerebellum
  • B. amygdala
  • C. prefrontal cortex
  • D. substantia nigra
Show Answer

Correct answer: D

Parkinson's disease (PD) is a neurodegenerative disease, meaning it is characterized by the degeneration and death of neurons. While neuronal death in PD can occur in various brain areas, the substantia nigra is most affected. The substantia nigra is a region in the brainstem that is rich in dopamine neurons; these neurons are thought to play important roles in facilitating movement. By the time a PD patient dies, they may have lost up to 70% of the dopamine neurons in their substantia nigrae.

18. A neuron receives most of its information (e.g., in the form of neurotransmitters) at its:

  • A. dendrites
  • B. cell body (soma)
  • C. axon
  • D. axon terminals/synaptic boutons
Show Answer

Correct answer: A

Synapses can be formed between any two components of a neuron, but most of a neuron's synapses are found at its dendrites. This is where a neuron receives most of its incoming messages in the form of neurotransmitters and other signaling molecules.

19. After a stroke, a patient can understand language but has a difficult time producing speech. She struggles to find the words she wants to use, and can only speak in very fragmented sentences. What type of aphasia is she experiencing?

  • A. Wernicke's aphasia
  • B. Broca's aphasia
  • C. global aphasia
  • D. conduction aphasia
Show Answer

Correct answer: B

Broca's aphasia is characterized by a deficit in the ability to produce language, but language comprehension is typically intact. Broca's aphasia was named for its association with damage to Broca's area, a region of the brain implicated in language production, but it can result from damage to other areas of the brain as well.

20. Damage to which of the following structures would be most likely to result in ataxia?

  • A. amygdala
  • B. hippocampus
  • C. hypothalamus
  • D. cerebellum
Show Answer

Correct answer: D

Ataxia involves impaired coordination of movement. It can have a variety of causes, but one region often implicated in ataxia is the cerebellum. The cerebellum is involved in many movement-related functions, including coordinating movement and maintaining balance. Thus, when there is cerebellar dysfunction (e.g., due to stroke), ataxia is a common result. For more info, see this article:

21. Hydrocephalus occurs when cerebrospinal fluid accumulates in the:

  • A. thalamus
  • B. spinal cord
  • C. ventricles
  • D. brainstem
Show Answer

Correct answer: C

Hydrocephalus is a condition that involves the accumulation of cerebrospinal fluid (CSF) in the ventricles. It can occur due to excess production of CSF, impaired reabsorption of CSF into the bloodstream, or a blockage in the ventricular system that causes CSF to accumulate.

22. At the neuromuscular junction (where a neuron communicates with a muscle to cause muscle contraction), what is the neurotransmitter that is released to cause muscles to contract?

  • A. dopamine
  • B. glutamate
  • C. serotonin
  • D. acetylcholine
Show Answer

Correct answer: D

Neurons primarily release the neurotransmitter acetylcholine to cause contraction of skeletal muscle. Acetylcholine then binds to receptors in the muscle membrane to cause muscle contraction.

23. The main distinction between gray matter and white matter in the nervous system is that gray matter has a comparatively high amount of __________, while white matter has a higher amount of __________.

  • A. myelinated axons, neuronal cell bodies
  • B. dendrites, neuronal cell bodies
  • C. neuronal cell bodies, myelinated axons
  • D. neuronal cell bodies, dendrites
Show Answer

Correct answer: C

Gray matter is characterized by having a high amount of neuronal cell bodies and fewer myelinated axons. White matter has a high amount of myelinated axons, which give it its white(ish) color.

24. Destiny accidentally touches a hot stove and experiences immediate pain. The pain is sent to her brain primarily along which of these pathways?

  • A. corticospinal tract
  • B. dorsal columns-medial lemniscus tract
  • C. spinothalamic tract
  • D. spinocerebellar tract
Show Answer

Correct answer: C

The spinothalamic tract, which is part of the larger anterolateral pathway in the spinal cord, is the main pathway for carrying pain and temperature information to the brain.

25. GABA is often referred to as the main inhibitory neurotransmitter of the brain. Which of the following is a way that GABA, upon binding to a receptor, can reduce the likelihood of a neuron firing an action potential?

  • A. GABA causes sodium (Na+) ions to flow out of the cell
  • B. GABA causes chloride (Cl-) ions to flow into the cell
  • C. GABA causes sodium (Na+) ions to flow into the cell
  • D. GABA causes chloride (Cl-) ions to flow out of the cell
Show Answer

Correct answer: B

Upon binding to a receptor, GABA can cause the opening of an ion channel that is permeable to negatively charged chloride (Cl-) ions. When these negatively charged ions flow into the neuron, they cause the neuron to become slightly hyperpolarized. Thus, the neuron is less likely to fire an action potential, and GABA has had an inhibitory effect.

26. Robert is walking down the street when a large, dangerous-looking dog leaps over a fence and starts chasing him. His heart rate rapidly increases as he begins to run away. Activity in which of these divisions of the nervous system would be most prominent?

  • A. sympathetic
  • B. parasympathetic
  • C. enteric
  • D. activity would be equally distributed between all three of these
Show Answer

Correct answer: A

The sympathetic division of the autonomic nervous system is most active during threatening situations, or any situation that requires increased activity of the body. It is involved in what are sometimes called "fight-or-flight" reactions (like Robert was displaying). It increases heart rate and blood flow to muscles to enable them to act, among other functions.

27. Almost all incoming sensory information (olfactory information being an exception) gets sent to this structure before being sent to a primary sensory area in the cerebral cortex for processing:

  • A. thalamus
  • B. amygdala
  • C. hippocampus
  • D. hypothalamus
Show Answer

Correct answer: A

The thalamus is sometimes called a "relay station" because it is an important hub in many circuits that carry information to and from the cerebral cortex, and it is a stopping off point for all sensory information (except olfactory information) before that info gets sent to the cortex. The thalamus is much more than just a relay station, though, as it is involved in processing information as well.

28. Cells in this nucleus can be considered the main "timekeepers" of the brain, as they generate and maintain rhythmic activity on a 24-hour cycle to help regulate our circadian rhythms:

  • A. nucleus accumbens
  • B. subthalamic nucleus
  • C. suprachiasmatic nucleus
  • D. red nucleus
Show Answer

Correct answer: C

The suprachiasmatic nucleus is a nucleus in the hypothalamus that contains cells that act as the circadian pacemaker of mammals. The cells "keep time" through a process of gene transcription, protein production, and protein degradation that takes approximately 24 hours to complete.

29. What is the correct term for the small bumps that cover the tongue?

  • A. taste buds
  • B. papillae
  • C. taste receptors
  • D. microvilli
Show Answer

Correct answer: B

The small bumps that cover the tongue are sometimes mistakenly called taste buds, but the correct term for them is papillae. Taste buds are found in the walls of the papillae, with each papilla containing anywhere from a just a few to hundreds of taste buds. Each taste bud contains 50-150 taste receptor cells, which interact with the substances in the mouth through microvilli that extend into the mouth.

30. Parkinson's disease involves the death of dopamine-producing neurons in a region of the brainstem called the substantia nigra. This neuronal death leaves patients dopamine deficient, which results in the characteristic movement-related symptoms Parkinson's patients display. If Parkinson's patients are dopamine deficient, why can't we just administer dopamine to them?

  • A. dopamine is not available to administer as a drug
  • B. if dopamine is administered, it will not make it to the brain
  • C. if dopamine is administered, too much will enter the brain, causing side effects
  • D. dopamine in drug form is too readily abused
Show Answer

Correct answer: B

Dopamine is available in drug form, and is used in certain situations (e.g., low blood pressure) in medical settings. Dopamine, however, cannot cross the blood-brain barrier (BBB). Thus, if given to Parkinson's patients, it never makes it to the brain. This is why we often use L-DOPA to treat Parkinson's disease, as it can cross the BBB and the brain can use it to make more dopamine.


→ Next Group of Questions

← Back to Main Quiz Bank

YOUR BRAIN, EXPLAINED

Sleep. Memory. Pleasure. Fear. Language. We experience these things every day, but how do our brains create them? Your Brain, Explained is a personal tour around your gray matter. Building on neuroscientist Marc Dingman’s popular YouTube series, 2-Minute Neuroscience, this is a friendly, engaging introduction to the human brain and its quirks using real-life examples and Dingman’s own, hand-drawn illustrations.

  • An informative, accessible and engaging book for anyone who has even the slightest interest in how the brain works, but doesn’t know where to begin. - Dean Burnett, PhD, author, Happy Brain and Idiot Brain

  • Dingman weaves classic studies with modern research into easily digestible sections, to provide an excellent primer on the rapidly advancing field of neuroscience. - Moheb Costandi, author, Neuroplasticity and 50 Human Brain Ideas You Really Need to Know

  • ...a highly readable and accessible introduction to the operation of the brain and current issues in neuroscience... a wonderful introduction to the field. - Frank Amthor, PhD, Professor of Psychology, The University of Alabama at Birmingham, author, Neuroscience for Dummies

  • Reading like a collection of detective stories, Your Brain, Explained combines classic cases in the history of neurology with findings stemming from the latest techniques used to probe the brain’s secrets. - Stanley Finger, PhD, Professor Emeritus of Psychological & Brain Sciences, Washington University (St. Louis), author, Origins of Neuroscience

``